El Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa és un d’aquests indrets que et fan pensar que no has de marxar gaire lluny per veure paisatges espectaculars o si més no peculiars. A Catalunya tenim el millor exemple de paisatge volcànic de tota la península ibèrica i un dels més importants d’Europa.

Si voleu conèixer la zona volcànica de la Garrotxa, en aquesta entrada us explicarem la ruta que vem fer per la Fageda d’en Jordà, el volcà del Croscat, el de Santa Margarida i la sorpresa que portava a la motxilla per l’aniversari del David. També us ensenyarem el volcà de Montsacopa, un volcà que està al centre d’Olot.

Excursió de la Fageda d’en Jordà, el volcà del Croscat i Santa Margarida

El punt de partida de la nostra ruta és el pàrquing de la Fageda d’en Jordà. Aquí és on comença l’itinerari 1, un recorregut circular de poc més de 10km i d’unes 4h i 20 minuts caminant sense parar ni agafar cap desviament. Podeu començar veient primer la Fageda d’en Jordà o el Croscat. Nosaltres vem decidir començar-lo pel Croscat per a l’hora de dinar estar a Santa Margarida i menjar al cràter d’aquest volcà.

El primer volcà que trobarem és el Croscat, el volcà estrombolià amb el con més gran de la península Ibèrica. L’envoltes veient el con tot ple d’arbres i algun tall com si fos un pastís, conseqüència de les extraccions de material que va patir aquest volcà durant molts anys per fer pistes de tennis i maons. 

Volcans de la Garrotxa - Volcà del Croscat
Volcans de la Garrotxa – Volcà del Croscat
Volcans de la Garrotxa - Volcà del Croscat
Volcans de la Garrotxa – Volcà del Croscat
Volcans de la Garrotxa - Itinerari 15 fins al volcà del Croscat
Volcans de la Garrotxa – Itinerari 15 fins al volcà del Croscat

Per poder veure el cràter heu de deixar l’itinerari 1 una estona i agafar l’itinerari 15, de quasi 2km i uns 40 minuts caminant. Que no us faci mandra, és un dels millors paisatges de l’excursió.

Un cop hem vist el cràter del Croscat tornem a enllaçar amb l’itinerari 1. Després de caminar una estona arribem al volcà de Santa Margarida on ens espera un trosset de pujada des d’on podreu veure el cràter i la seva ermita des de dalt. Un cop vist el cràter des de dalt, comencem a baixar. Com us hem comentat abans, nosaltres vem aprofitar per dinar allà i no vem ser els únics!

Sorpresa al cràter del Volcà de Santa Margaria

Quan vem acabar de dinar vaig poder buidar la motxilla. Primer traient un pa de pessic amb les espelmes perquè el David les bufés en un lloc molt peculiar. Coneixeu a algú que hagi bufat les espelmes el dia del seu aniversari al cràter d’un volcà? Doncs ara ja sí! jejeje. Després va obrir els regalets i vem continuar cap a la Fageda d’en Jordà.

Volcans de la Garrotxa - Preparant el pastís i els regals pel David
Volcans de la Garrotxa – Preparant el pastís i els regals pel David
Volcans de la Garrotxa - David bufant les espelmes al cràter del volcà de Santa Margarida
Volcans de la Garrotxa – David bufant les espelmes al cràter del volcà de Santa Margarida

Seguim la ruta pujant i baixant pel con del volcà de Santa Margarida i caminant una estona fins arribar a La Fageda d’en Jordà. Una fageda excepcional, ja que creix a una altitud més baixa del normal (550m) i sobre la lava del Croscat.

Zona Volcànica de la Garrotxa - Itinerari 1
Zona Volcànica de la Garrotxa – Itinerari 1
Zona Volcànica de la Garrotxa - Itinerari 1
Zona Volcànica de la Garrotxa – Itinerari 1
Zona Volcànica de la Garrotxa - La Fageda d'en Jordà
Zona Volcànica de la Garrotxa – La Fageda d’en Jordà
Zona Volcànica de la Garrotxa - Fageda d'en Jordà
Zona Volcànica de la Garrotxa – Fageda d’en Jordà

Pel camí us trobareu la cooperativa de La Fageda, coneguda pels seus iogurts i altres productes làctics. Nosaltres no vem entrar perquè dos dies més tard aniríem a la formatgeria la Xiquella. Però ens han dit que si aneu amb nens, la visita a la cooperativa està molt bé.

Volcà de Montsacopa

El volcà de Montsacopa és un volcà de tipus estrombolià que està al centre d’Olot. També es va fer extracció de material d’aquest volcà. En aquest cas aquest material va servir per la construcció de gran part de la ciutat d’Olot.

Paret del Volcà Montsacopa
Paret del Volcà Montsacopa
Roca volcànica del Volcà de Montsacopa
Roca volcànica del Volcà de Montsacopa

Hi ha dos camins per pujar, el ràpid que són unes escales fetes amb troncs (alguns d’ells no gaire estables) i pujada més pronunciada i el que dóna més volta però la pujada és més gradual. Nosaltres vem escollir el segon perquè a mi – Laura – em feia mal el genoll.

Pujada per les escales al Volcà Montsacopa d'Olot
Pujada per les escales al Volcà Montsacopa d’Olot
Pujada al Montsacopa més gradual que les escales
Pujada al Montsacopa més gradual que les escales

A dalt trobareu l’església de Sant Francesc, que fa que també es conegui com el volcà de Sant Francesc, i torres de vigia. Les vistes de la ciutat d’Olot des de dalt del volcà són així d’impressionants:

Vistes d'Olot des del Volcà Montsacopa
Vistes d’Olot des del Volcà Montsacopa
Vistes d'Olot des del Volcà Montsacopa
Vistes d’Olot des del Volcà MontsacopaVistes d’Olot des del Volcà Montsacopa

La Garrotxa amb nens

Anys després de l’escapada a La Garrotxa que us acabem d’explicar hem tornat amb els peques. Òbviament els plans i el ritme han sigut diferents. Hem adaptat l’escapada a ells. Si teniu nens, us recomanem que feu una ullada a aquestes entredes:

També hem gravat vídeos, si voleu fer una ullada us deixem la playlist:

Informació útil de la Garrotxa

  • Què fer a la Garrotxa: Nosaltres vem fer un dia de ruta pels volcans i la Fageda d’en Jordà, un dia visita a la ciutat d’Olot i l’altre a la Vall d’en Bas.
  • Com anar a Olot: Òbviament podeu anar en cotxe, però si preferiu anar en transport públic la companyia de busos Teisa us porta des de Barcelona i des de Girona.
  • Com anar fins al punt de partida d’aquesta excursió: Si heu anat en cotxe, una opció és anar en aquest transport fins al pàrquing de pagament de la Fageda d’en Jordà. Si no, podeu optar per anar en transport públic com vem fer nosaltres. La companyia Teisa té una línia que va fins a Santa Pau passant pels volcans.
  • On dormir: Aquests dies vem estar a l’Alberg Torre Malagrida i vem estar molt a gust. Com només anàvem per dormir no necessitàvem cap servei que un alberg no ens donés i a més a més teníem esmorzar inclós. Si preferiu una opció més còmoda, sempre podeu anar a un dels hotels que hi ha Olot. També podeu dormir a la masia de La Xiquella; una família que va fer la visita amb nosaltres s’hi estava allotjant.