En aquest post us parlarem de com va ser la nostra visita a la cooperativa de la Fageda. Un pla ideal per fer amb nens a La Garrotxa i una manera genial que aprenguin d’on vénen els iogurts que mengen a casa. A nosaltres ens va encantar la visita. Si esteu pensant en anar-hi, aquí us expliquem tots els detalls.

Projecte social La Fageda

La visita a La Fageda comença amb una explicació del projecte social i de fons les vaques passejant pel prat.

De la mà de dos psiquiatres, a principis dels anys 80 neix un projecte pilot per intentar treure els malalts mentals d’hospitals psiquiàtrics i evitar-ne la marginació social. L’objectiu d’aquest projecte és la inserció laboral i social de persones amb discapacitat psíquica o trastorns mentals severs de la comarca de la Garrotxa.

D’aquesta manera, La Fageda posa en marxa el projecte al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Una fàbrica de iogurts, gelats i melmelades.

Durant la visita us explicaran més detalladament tot el projecte social i com, gràcies a la varietat d’activitats que es desenvolupen a La Fageda, hi ha llocs de treball adaptats per a les persones amb diferents graus de discapacitat psíquica.

Visita a la cooperativa La Fageda

Veure vaques a la fàbrica de iogurts de La Fageda

Durant la visita vas veient vaques que es troben en diferents moments de la seva vida: gestació, vedells i aquelles que ja se’ls està munyint. Als vedells els hi podreu donar menjar. Bé, millor deixeu als petits aquesta tasca perquè els encantarà. Abans d’arribar a la fàbrica podreu veure com una màquina munyeix a les vaques amb música clàssica de fons. Diuen que així el benestar de l’animal és més gran i a més la llet és més bona.

Vaques als prats durant la visita a la cooperativa de La Fageda

Veure la producció de la fàbrica de iogurts

Després de veure les vaques que produiran la matèria primera per fer els productes de La Fageda, podreu veure la fàbrica. Per motius de seguretat i higiene alimentària veureu la fàbrica des de l’exterior mitjançant uns vidres.

Els caps de setmana no hi ha producció, així que com que la fàbrica està tancada no podreu veure les màquines en marxa. És una llàstima, però trobareu codis QR perquè pugueu veure vídeos del dia a dia a la fàbrica.

Imatge del vídeo de La Fageda on es veu la producció de iogurts

Abans d’acabar us passaran un vídeo i us donaran una bossa amb productes de La Fageda perquè els pugueu provar. Us podeu quedar a les taules de pícnic que hi ha al costat del parc infantil i estar-hi una estoneta. Nosaltres, en ser última visita, ja començava a refrescar ia enfosquir, així que vam decidir anar a la que seria casa nostra durant aquests dies i degustar els productes allà. Si hagués estat al matí segurament ens hauríem quedat al pícnic perquè la peque jugués una estona al parc infantil.

Altres visites a la cooperativa La Fageda

Nosaltres vam fer la visita convencional a la cooperativa La Fageda. Però hi ha un parell de visites més:

La Fageda en ruta

En aquest tipus de visita passeges per La Fageda d’en Jordà amb un guia que t’explica curiositats i després fas la visita que vem fer nosaltres.

Petits grangers

Aquesta visita pot ser molt interessant si aneu amb nens petits. És una visita de dues hores en què els nens de 3 a 8 anys hauran d’ajudar els grangers de La Fageda. Veniu a donar un cop de mà als grangers de La Fageda.

Per poder fer aquesta visita heu de reservar amb anterioritat.

Com arribar a la cooperativa La Fageda

Podeu arribar amb cotxe fins a la cooperativa La Fageda i deixar al seu pàrquing el cotxe. Això sí, heu de tenir en compte un parell de coses:

La primera és que circular per la Reserva Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa és motiu de sanció (400€ cap amunt ni més ni menys), per això és millor que reserveu les entrades amb antelació per la seva web . Amb l’entrada us enviaran un codi númeric que us permet circular per aquesta zona. En cas que us parin els guàrdies forestals, els haureu d’ensenyar el codi i no us multaran.

La segona cosa que heu de tenir en compte és que és una zona sense cobertura. Si teniu el codi en un correu recordeu-vos de portar-lo carregat abans d’entrar a la zona del parc natural. A més, o carregueu amb antelació el GPS, o no tindreu indicacions fins a la fàbrica. Tot i això està molt ben senyalitzat, nosaltres no vam tenir cap problema en arribar fins a la cooperativa amb les indicacions de la carretera.

Si voleu passar uns dies a la Garrotxa, aqui podeu veure excursions amb nens per La Garrotxa. És un resum de tot el que vem fer nosaltres amb la peque de tres anys i un nadó de 2 mesos.