Érem a Olot i el nostre objectiu era molt clar: agafar una bicicleta, anar fins a la vall d’en Bas i visitar la formatgeria Xiquella. Sembla un pla senzill, però no sempre tot és tan fàcil com sembla.

Via verda d’Olot a Sant Esteve d’en Bas

Per anar fins a la formatgeria havíem de llogar bicicletes i recórrer uns 10km fins Sant Esteve d’en Bas, on era la formatgeria. Per això vem agafar dues bicicletes, una de normal per mi i una d’elèctrica per la Laura. El tram que havíem de fer era per la via verda que va d’Olot a Girona, pel que en teoria no hauríem d’anar per cap carretera junt amb els cotxes fins a la formatgeria (tot i que finalment no va ser així per que ens vem perdre…). Aquest era l’últim dia que erem a la Garrotxa, ja que el proper estaríem visitant Girona. Inicialment anar en bicicleta per la Via Verda fins a Girona, uns 60km, però vem canviar d’opinió i vem fer una ruta circular d’uns 20km per tornar a Olot i poder anar en bus a Girona després.

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d'Olot a Girona

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d’Olot a Girona

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d'Olot a Girona

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d’Olot a Girona

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d'Olot a Girona

Bicicleta a la Garrotxa: Via Verda d’Olot a Girona

Perduts per dins del poble de Sant Esteve d’en Bas

Vem anar per la via verda fins poc abans d’entrar al poble de Sant Esteve d’en Bas, on jo vaig entendre malament la ubicació de la formatgeria al Google Maps del mòbil i vaig proposar de sortir de la via verda per anar per dins del poble. Malament! Sant Esteve és un poble molt bonic, però amb molts desnivells. Ideal per anar en bici! ? Per passar per dins del poble vem haver de suar la samarreta i un cop vem arribar a la part més alta vem tenir un petit incident.

La bicicleta de la Laura era una bicicleta elèctrica, però de bicicletes elèctriques es veu que n’hi ha de molts tipus. Aquesta seva arrencava com una moto, donant-li gas al manillar. Encara no sabem ben bé què va passar, si la bicicleta no estava bé o què, però en un dels carrers del poble ens vem voler apartar d’un cotxe que venia i la bicicleta va arrencar amb tanta força que la Laura no va poder controlar-la, anant contra el meu genoll i vem anar els dos a terra. Quasi que era millor que ens atropellés el cotxe, que anava més lent! La Laura es va fer més mal que jo, però al final tot va ser un ensurt.

Després d’aquest contratemps vem seguir cap a la formatgeria, havent de fer un tram d’una carretera comarcal. Com la vaig liar proposant aquest camí, realment. Quan vem arribar a la formatgeria vem veure que la via verda passava per allà!! ? En fi, que si voleu anar a la Xiquella seguiu per la via verda, que no té pèrdua!

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Laura a la porta de la Masia La Xiquella

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Laura a la porta de la Masia La Xiquella

Visita a la Formatgeria La Xiquella d’Olot

A la formatgeria vem conèixer a l’Oriol, un noi què va decidir deixar la vida d’oficina a Barcelona per anar-se a la Garrotxa a fer formatge. L’Oriol, que a part de fer formatge durant la setmana, fa visites guiades a la formatgeria. Ens va explicar tot el procés de fer formatge, des que la llet és encara a la vaca fins al plat. Aquesta visita és ideal per fer-la amb nens, per que aprenguin que el formatge no apareix per art de màgia a la prestatgeria del super. Nosaltres, com sempre, com nens petits també en vem disfrutar. A mi em dius la paraula “formatge” i vaig on sigui!

Durant la visita vem anar a Joanetes, on hi ha la granja on l’Oriol compra la llet. Allà ens va explicar com és tot el procés d’extracció de llet i els controls que ha de passar la llet per que sigui apte per el consum, tant per beure com per fer formatge.

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Visita a la Formatgeria La Xiquella

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Visita a la Formatgeria La Xiquella

Vem aprendre molt, però el millor de tot va ser el que jo portava esperant durant tota la visita: poder provar els formatges! Falta que t’estiguin parlant tota l’estona d’una cosa per que encara tinguis més ganes de provar-la. Vem provar 4 tipus de formatge i no vem poder evitar portar-ne cap a Barcelona per seguir menjant-ne a casa. Els formatges artesans com els de la Xiquella no tenen res a veure amb els formatges industrials que trobem aquí…

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Formatges a la Formatgeria La Xiquella

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Formatges a la Formatgeria La Xiquella

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Degustació de formatges artesans a la Formatgeria La Xiquella

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Degustació de formatges artesans a la Formatgeria La Xiquella

Pobles de la Vall d’en Bas: Hostelets d’en Bas

Per fer la nostra ruta en bicicleta havíem de sortir-nos de la via verda que va a Girona. En aquest tram visitàvem Hostalets d’en Bas, un dels pobles més bonics de la vall d’en Bas. Portàvem un mapa que ens havien donat on vem llogar les bicicletes però no l’enteníem gaire i el camí no era un camí fàcil per fer amb bicicleta. A part vem tenir una confusió a l’arribar als Hostelets d’en Bas: els temps dels trams en el mapa estava per fer la ruta caminant i ens vem estressar al pensar que no arribaríem abans que tanquessin on vem agafar les bicicletes. Havíem de marxar a Girona aquell dia si o si, que ja teníem l’hotel pagat!

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Hostalets d'en Bas

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Hostalets d’en Bas

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Paisatge de la Vall d'en Bas

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Paisatge de la Vall d’en Bas

Bicicleta a la Vall d'en Bas: Església de Sant Quintí d'en Bas

Bicicleta a la Vall d’en Bas: Església de Sant Quintí d’en Bas

Tornada a Olot

La tornada a Olot va ser una mica accidentada. A mig camí ens vem tranquil·litzar una mica, quan ens vem adonar de que els temps no tenien res a veure. Tot i així no vem poder visitar gaire més, ja que ens vem perdre un altre cop (sí, sé el que esteu pensant, com es poden perdre tant aquest parell!). Doncs o el mapa no estava ben indicat o no el vem saber entendre, però vem acabar a un altra carretera, aquest cop una amb més circulació de cotxes. Quin drama…

Perduts a una carretera de la Vall d'en Bas

Perduts a una carretera de la Vall d’en Bas

En teoria no havíem de tornar a la via verda, però hi vem arribar. Només ens quedava travessar una carretera principal de dos sentits per poder tornar a anar tranquils… “Només”. Després de més de 5 minuts esperant que passessin cotxes vem arribar a la via verda un altre cop.

En una horeta vem tornar a ser a Olot i vem arribar a temps per deixar les bicicletes i poder marxar a Girona. Ara, tenim pendent tornar a la Vall d’en Bas per poder veure el Mallol, Sant Privat d’en Bas i altres pobles que havíem de visitar i no vem poder veure…

Va ser un bon dia, intens però bo, encara que ens passés de tot. La visita a la formatgeria va ser la millor part, i estem orgullós de que vem fer gairebé 20km en bicicleta. Va ser molt cansat i encara no podíem descansar, ja que ens quedava un dia de visita a Girona!  Bueno, viatgers, aquí va acabar el nostre dia de bicicleta per la Garrotxa, dormint i agafant forces per continuar coneixent Catalunya! Fins la propera!

Informació útil de la Garrotxa

  • Què fer a la Garrotxa: Nosaltres vem fer un dia de ruta pels volcans, del qual encara us hem d’explicar, un dia visita a la ciutat d’Olot i l’altre a la Vall d’en Bas. La Fageda d’en Jordà la podeu visitar junt amb els volcans principals: el Croscat i el de Santa Margarida.
  • Com anar: Òbviament podeu anar en cotxe, però si preferiu anar en transport públic la companyia de busos Teisa et porta des de Barcelona i des de Girona.
  • On llogar bicicletes a Olot: Nosaltres les vem llogar al Centre Logístic de Bicicletes d’Olot. Ens van sortir bé de preu i les bicicletes eren bones.
  • Horaris i preus de La Xiquella: La visita que vem fer a la formatgeria costa 5€ i es fa cada diumenge a les 11h. Per anar heu de reservar, ho podeu fer a la seva pàgina web on també trobareu més informació.
  • On dormir: Aquests dies vem estar a l’Alberg Torre Malagrida i vem estar molt a gust. Com només anàvem per dormir no necessitàvem cap servei que un alberg no ens donés i a més a més teníem esmorzar inclós. Si preferiu una opció més còmoda, sempre podeu anar a un dels hotels que hi ha Olot. També podeu dormir a la masia de La Xiquella; una família que va fer la visita amb nosaltres s’hi estava allotjant.