Fa poc vem veure una notícia de l’Ajuntament de Barcelona en la que explicava que el castell de Torre Baró havia estat restaurat i ens vem interessar pel tema. Cap dels dos havíem estat abans però les vistes de la ciutat de Barcelona des del castell van ser motiu suficient per anar a conèixer més sobre aquest indret. Avui us expliquem que ens va semblar i d’on prové aquest emblemàtic edifici de Nou Barris.

Història del Castell de Torre Baró

El castell de Torre Baró es va començar a constuir l’any 1905 amb la intenció de què fos un hotel. Estava previst que fos una ciutat jardí, impulsada pel propietari dels terrenys i Romà Fabra, propietari de la fàbrica Fabra i Coats.

En aquella època era complicat arribar fins aquella zona, ja que la comunicació no és la que hi ha avui en dia. Això va fer que el projecte s’aturés i que l’hotel es quedés a mig construir, igual que va passar amb altres projectes similars com el del Parc Güell.

Castell de Torre Baró

Castell de Torre Baró

Durant la Guerra Civil el castell va ser ocupat pel bàndol republicà, i es va construir una bateria antiaèria a prop. Posteriorment, al 1939, el van ocupar les tropes nacionals i es van utilitzar els voltants de la zona com a camp de concentració de republicans.

Després de la guerra els problemes d’habitatge a la ciutat de Barcelona i la necessitat d’ampliar la ciutat per la immigració van fer que es venguessin els terrenys de la vora. Tot i així, les construccions que es van fer tenien greus deficiències urbanístiques.

Cases a la vora del castell de Torre Baró

Cases a la vora del castell de Torre Baró

Restauració del Castell de Torre Baró

L’edifici del castell havia estat ocupat diverses vegades, i el seu estat era cada cop pitjor. Va ser per això que els veïns de Nou Barris van impulsar el projecte de restauració. Finalment l’any 2014 es va finalitzar la restauració i es va obrir de manera gratuïta al públic.

Al castell s’ofereixen diferents activitats i rutes per la muntanya de Collserola, però el dia que el vem visitar encara no tenien els programes i no hem pogut trobar-les online.

Visites al Castell de Torre Baró

El castell està obert durant tota la setmana, però nosaltres vem anar al castell un diumenge al matí. Per pujar a les parts superiors del castell es fa en grups reduïts cada vint minuts. Tot i així, la visita que vem fer no era guiada. Posteriorment hem vist que un cop al mes el Museu d’Història de la Ciutat organitza visites guiades. Podeu veure els dies i punts de trobada al seu programa del 2015.

Si voleu, podeu pujar amb el vostre gos, en el cas que sigui petit. Nosaltres ho vem fer, tot i que ens van demanar de portar-lo en braços durant la visita.

Abans de pujar al Castell de Torre Baró

Abans de pujar al Castell de Torre Baró

Kira al Castell de Torre Baró

Kira al Castell de Torre Baró

Panoràmica de Barcelona

La seva alta posició prop a Collserola, fa que puguem veure una impressionant panoràmica de la ciutat de Barcelona. Juntament amb les vistes dels bunkers del Carmel i des de la muntanya del Tibidabo és de les millors panoràmiques que hem vist de Barcelona.

Panoràmica de Barcelona des del Castell de Torre Baró

Panoràmica de Barcelona des del Castell de Torre Baró

Panoràmica de Barcelona des del Castell de Torre Baró

Panoràmica de Barcelona des del Castell de Torre Baró

Localització de pel·licules

Als peus del castell de Torre Baró trobem un dels llocs on es va rodar la pel·lícula de A Tres Metros sobre el Cielo. Podeu veure la resta de localitzacions a l’entrada que vem fer sobre la pel·lícula.

Edifici al mirador de Torre Baró (Escenari de A Tres Metros Sobre el Cielo)

Edifici al mirador de Torre Baró (Escenari de A Tres Metros Sobre el Cielo)

Horari

– De dilluns a divendres, de 10:00h a 13:00h.
– Dissabtes de 10:00h a 17:00h.
– Diumenges de 10:00h a 14:00h.

Com anar al Castell de Torre Baró

Nosaltres vem pujar en cotxe. Al ser diumenge vem trigar una estona en poder aparcar, ja que hi havia molta gent. També es pot anar en transport públic:

– Parada de L3 de metro Roquetes: Des de la parada de metro hi ha aproximadament 15 minuts caminant fins al castell.

– L’autobús que deixa més a prop del castell és el número 82. Podeu veure el recorregut i horaris a la pàgina oficial bus de Nou Barris.