Els Búnkers del Carmel són un mirador de la ciutat de Barcelona que, fins fa poc, no era gaire conegut per la gent. En aquest mirador trobem les restes d’una bateria antiaèria de la Guerra Civil Espanyola. Es troba al bell cim del Turó de la Rovira, al barri del Carmel.

L’Àlex ens havia parlat molts cops d’aquest lloc i el teníem com una tasca pendent de feia molt temps. Ens venia molt de gust visitar-lo i aprendre una mica més de la història d’aquest indret.

Com arribar als Búnkers del Carmel

Finalment vem fer la nostra visita a principis del mes de Novembre. Podem anar-hi en transport públic, agafant l’autobús 22 i caminant uns cinc minuts. Nosaltres aquell dia vem optar pel cotxe, ja que no sabíem molt bé com anar-hi en transport públic.

El passat dels Búnkers del Turó de la Rovira

Com ja us imaginareu en un punt tan alt de la ciutat el fred va ser el principal acompanyant d’aquesta visita. Nosaltres el vem visitar ben abrigats però no em vull imaginar el que van patir les tropes antifeixistes per protegir la ciutat, dia i nit en aquest indret.

Quan es va fer la restauració d’aquest espai al 2010 es van trobar els pilons sobre els quals es va construir la tenda de campanya que feia de dormitori dels militars.

Després de la Guerra Civil els canons que es trobaven aquí van ser destruïts i l’espai va ser aprofitat per acollir el barri dels Canons, l’últim lloc on van haver-hi barraques a la ciutat de Barcelona. Les condicions de vida en aquest indret no eren les ideals precisament. Per aconseguir aigua pel consum, per exemple, van haver de fabricar una aixeta sobre un dipòsit d’aigua que hi havia prèviament en aquest indret.

Búnkers del Carmel
Búnkers del Carmel

Vista panoràmica de la Ciutat de Barcelona

Tornant al present, després de fer la pujada fins a on es troben les restes (no gaire accessibles degut a l’absència d’escales) vem poder veure l’autentica bellesa d’aquest indret. Tota la ciutat als nostres peus.

Els carrers que des d’aquí veus tan petits és per on acostumes a anar dia a dia caminant; que petits que som. La ciutat es mou tan de pressa que a vegades va bé aturar-te una mica i veure les coses amb perspectiva.

A una banda i a l’altre del turó veiem un gran contrast de barris. Mirant cap al mar predominen les illes de l’Eixample, amb la seva forma quadrada perfecta. Per l’altre veiem els carrers irregulars del barri del Carmel.

Altres llocs alts de la ciutat de Barcelona, com el Castell de Torre Baró, també ofereixen bones vistes de la ciutat.

Vista de Barcelona des dels búnkers del Carmel
Vista de Barcelona des dels búnkers del Carmel
Vista de Barcelona des d'una roca als Bunkers del Carmel
Vista de Barcelona des d’una roca als Bunkers del Carmel
Barcelona des dels Bunkers del Carmel
Barcelona des dels Bunkers del Carmel

La llum solar a poc a poc anava disminuint i les llums artificials de ciutat comtal anaven apareixen davant dels nostres ulls. Tot un espectacle que us recomanem sense cap mena de dubte.

Barcelona de nit als Bunkers del Carmel
Barcelona de nit als Bunkers del Carmel

Si no us voleu perdre les següents entrades d’indrets Barcelona com els Búnkers del Carmel us podeu subscriure donant-nos el vostre correu.