L’entrada d’avui, com el seu títol indica, és sobre coses què fer al Berguedà. Concretament n’hem llistat deu. Per aquells que ens seguiu des de fa un temps, moltes d’elles us sonaran. Això és perquè tenim gairebé una entrada per cadascuna. Avui volíem agafar tots aquests punts i reunir-los a una sola entrada. Trobareu pobles amb molt d’encant, paisatges per treure l’alè, fonts naturals d’aigua, activitats per aventurers, jocs per fer amb els més petits de la casa i tot sense sortir d’aquesta desconeguda comarca de Barcelona: el Berguedà.
Què fer al Berguedà: Visita d’un cap de setmana
Nosaltres vem estar al Berguedà l’hivern passat. L’oficina de Turisme del Berguedà i la Diputació de Barcelona ens van preparar un cap de setmana apretat per poder fer el màxim d’activitats posibles. Haver d’entrar de nit a la Mina de Petroli no va ser un obstacle (normalment només es pot entrar en hores de llum solar), però no vull avançar-me!
Vem sortir de Barcelona un divendres al migdia i després d’una estona d’autocar vem arribar al Berguedà. El primer lloc a visitar va ser Castellar de N’hug.
Castellar de N’hug
Castellar de n’hug és un dels pobles més emblemàtics que trobem a la comarca del Berguedà. El dia que hi vem estar, el poble estava tant tranquil que semblava que estigués abandonat. Potser el fred que hi feia va ser el culpable, però només vem veure gats pel carrer. Tothom estaria a casa seva calentet.
El sol estava a punt de posar-se i tot el paisatge dels voltants va canviar amb la llum ataronjada d’aquest moment del dia. El silenci i les vistes què vem poder gaudir els hem pogut viure a pocs llocs.
Llegir més de Castellar de N’hug
Fonts del Llobregat
A pocs minuts en cotxe o uns quants més baixant unes escales des de Castellar de n’hug, trobem les fonts del Llobregat. Es diuen així, perquè són el naixement del que és el riu Llobregat, que acaba prop de la ciutat de Barcelona.
Llegir més sobre les Fonts del Llobregat
Mina de Petroli de Riutort
El sol ja s’havia anat, però això no ens va impedir agafar unes llanternes i anar pel bosc en mig de la foscor fins a la Mina de Petroli de Riutort. És l’única mina d’aquest tipus en tot l’estat espanyol i podreu veure petroli de veritat caient per les parets de pedra. Cal dir que és molt humida, així que aneu abrigats. Si porteu ulleres segurament us les hagueu d’anar netejant perquè se us mullaran només entrar per la porta.
Llegir més de la Mina de Petroli de Riutort
Sopar al Recó de l’Avi
Després de les visites de la tarda vem anar a sopar al Recó de l’Avi, la casa natal de l’estimat Avi del Barça. Allà vem poder gaudir de plats típics de la comarca, així com poder sopar a la taula del costat de l’avi més conegut del futbol català.
Via Ferrada de Vallcebre
El dissabte al matí vem començar ben d’hora. Vem agafar forces fent un esmorzar potent, ja que ens esperava una Via Ferrada, la Via Ferrada de Vallcebre. Cal dir que jo anava amb molta por – tinc por a les altures – i les imatges que havia vist per internet de Vies Ferrades m’havien acollonit una mica. Una Via Ferrada és semblant a fer escalada, almenys des del punt de vista d’un inexpert, però en comptes d’anar per la paret, tenim uns ferros on anar caminant. D’aquí el nom.
És una activitat molt recomanable! Per nosaltres va ser una de les millors que vem fer en tot el cap de setmana. És més, ja estem pensant en fer la següent ben aviat! On? És un secret! Shhh…
Seguir llegint sobre la Via Ferrada de Vallcebre
Excursió al Pedraforca
El Pedraforca és una de les muntanyes més famoses del territori català i és considerada paratge natural d’interès nacional. Hi ha itineraris per pujar caminant fins al cim de més de 2500 metres, però cal estar preparat físicament i portar un bon equipament per fer-ho. Nosaltres no vem pujar però vem poder gaudir d’un bon dinar al Hostal Pedraforca, amb vistes a aquesta famosa muntanya. No descartem fer una escapada algun dia per fer aquesta excursió, tot i que haurem d’entrenar!
Parc Natural de Cadí-Moixeró
El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un Parc Natural que es troba dins de tres comarques: el Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Muntanyes com la del Pedraforca es troben dins del parc natural.
Per culpa de la neu no vem poder seguir amb el pla inicial, què era fer una ruta en bicicleta pel Parc Natural. En comptes d’això vem fer la Ruta de la Mallerenga Petita a peu. Durant la ruta vem conèixer la flora que anàvem veient pel camí, com per exemple les Ginebres, d’on per destil·lació s’obté la beguda alcohòlica amb el mateix nom.
A part d’aquesta ruta també en trobem d’altres, com la que us hem comentat abans del cim del Pedraforca, la Via Nicolau… En aquesta pàgina trobareu més informació d’aquestes rutes, i podreu triar la que us sigui més adequada, ja sigui per distància o per dificultat.
Santuari de Queralt
Ja en diumenge, vem anar fins al Santuari de Queralt. Aquest es troba prop de la ciutat de Berga, a una altitud de 1200 metres. Per la seva localització se l’ha nomenat el balcó de Catalunya. Des d’ell podem veure les muntanyes del Berguedà i la ciutat de Berga.
Omplir el passaport del Berguedà
El passaport del Berguedà és una bona activitat per fer amb els nens, ja que és un joc per fer durant les visites als llocs més importants de la comarca. Es tracta d’un llibret, en forma de passaport, on anar segellant els llocs per on has passat.
Als diferents municipis del Berguedà trobarem una figura on veurem narrada una història de l’indret. A la mateixa figura hi ha una grapadora per segellar el nostre passaport. També pots obtenir segells en altres llocs com allotjament, restaurants, etc…
Quants més llocs visites, més punts obtens. Al final, amb aquests punts pots bescanviar-los per regals.
Colònia Vidal
L’última visita que vem fer durant el cap de setmana al Berguedà va ser a la Colònia Vidal. La Colònia Vidal va ser una important colònia del sector tèxtil, on els treballadors vivien amb les seves famílies. Durant l’època de la revolució industrial les colònies eran molt comunes. Es trobaven prop dels rius per aprofitar l’energia hidràulica que gràcies a aquest es generava.
Durant la visita a la Colònia Vidal vem poder veure les fàbriques, on els treballadors feien jornades eternes i tenien molts riscos de fer-se mal. També vem poder veure com era el dia a dia a la colònia, les cases on vivien…
Si voleu, podeu llegir més a l’entrada que vem fer sobre la Colònia Vidal.
Això és tot, aquests són els deu llocs que hem escollit! I vosaltres? Heu estat en algun d’ells? Amb quin us quedeu?