La Mina de petroli de Riutort és un tresor amagat a Catalunya. Trobem aquesta mina a la comarca del Berguedà, entre la Pobla de Lillet i Guardiola de Berguedà. Es tracta de l’única mina d’aquest tipus en tot l’estat espanyol. Es va començar a explotar a principis del segle XX quan una empresa francesa va decidir treure petroli de la muntanya a pic i pala.

Quan et diuen que visitaràs una mina de petroli t’imagines que et diran: “aquí fa 100 anys hi havia petroli” però que només veuràs una gruta. Molt lluny de la realitat. En entrar a la gruta ens va venir una olor que ens va recordar a la d’una benzinera. Estem a una benzinera natural? Aquesta olor venia del petroli que queia per les parets de la gruta. Negre, amb un aspecte entre líquid i espès. Era la primera vegada que veiem petroli en la seva forma més natural.

Petroli caient per la paret de la gruta

Petroli caient per la paret de la gruta

Bassal de petroli a la Mina de petroli de Riutort

Bassal de petroli a la Mina de petroli de Riutort

Història

Aquesta part de Catalunya fa milions d’anys era mar. Va ser a l’ajuntar-se les plaques superior i inferior que van formar el que avui en dia és el nostre país. Les restes d’éssers vius marins d’aquesta zona van formar el petroli que avui en dia veiem a la mina de petroli de Riutort.

No se sap si va ser per la temperatura o que no era prou madur, però el petroli no va servir per fer benzina. Només va ser útil per fer paviment i d’altres materials. Una llàstima pels que van explotar la mina, ja que on realment estaven els diners era en la benzina.

L’empresa que explotava la mina donava l’opció als habitants de la zona a evitar anar a la mili a canvi de treballar durant tres anys a la mina. Molts d’aquests, per tal de no haver de marxar lluny de casa seva van accedir.

Carretó per treure pedres de la mina

Carretó per treure pedres de la mina

Humitat a la Mina de petroli

Només entrar a la mina la humitat ens va envair, tant que la càmera de fotos va quedar totalment entelada i no podíem fer fotografies.

Dins de la mina trobem llocs tan peculiars com el de la següent fotografia: un espai de 100 metres de llarg ple d’aigua de la humitat de la muntanya. La presa, de metre i mig d’alt, va ser construïda pels miners per no haver de treballar amb l’aigua fins als genolls tot el dia.

Pressa d'aigua dins la Mina de Petroli de Riutort

Pressa d’aigua dins la Mina de Petroli de Riutort

Investigació a la Mina

Prestigioses universitats de França estan fent estudis en aquesta mina degut a la presència d’un bacteri desconegut que es “menja” el petroli de la mina. Aquest bacteri podria ser molt útil en fugues de petroli en vaixells, com va ser el cas del Prestige.

Tast de Vins a la Mina de petroli

L’any passat es va organitzar un tast de vins dins d’aquesta mina que va ser tot un èxit. Es van exhaurir les entrades pel primer dia i va haver-hi gent que es va quedar sense poder assistir. Potser l’any que ve es torna a organitzar. Si més no, és interessant. Un lloc diferent per una activitat cada dia més de moda.

Interior de la Mina de Petroli de Riutort

Interior de la Mina de Petroli de Riutort

Horaris de la Mina de petroli de Riutort

La Mina es pot visitar durant tot l’any dissabtes, diumenges i festius. Per visitar la mina s’ha de fer en visita guiada. Els horaris d’aquesta mina varien a l’hivern i l’estiu.

Hivern (16 de setembre – 14 de juny): visites a les 11h, 11:45h, 12:30h i 13:15h.
Estiu (15 Juny – 15 Setembre): visites a les 11h, 11:45h, 12:30h, 13:15h, 17h i 18h.

Podeu veure els preus de les visites guiades a la pàgina web de la mina.

Volem agraïr a la Diputació de Barcelona i al Consell Comarcal del Berguedà per descubrir-nos la comarca del Berguedà. Aquesta visita forma part del blogtrip Endinsa’t en el verd de Barcelona. Si voleu també podeu llegir altres entrades d’aquest blogtrip.