Vielha és la capital de la Vall d’Aran, la comarca més al nord de Catalunya. Visitar-la a l’hivern és veure-la nevada gairebé segur, ja que la seva altitud de 980 metres la fa ser de les poblacions més fredes del país.

Anar per la carretera fins a Vielha és tota una experiència. Per arribar fins aquesta població s’ha de creuar un túnel gratuït de cinc quilòmetres, que canvia el paisatge de muntanyes verdes i frondoses a un paisatge totalment nevat. Al costat de la carretera trobem un embassament, el Pantà de Baserca, que fa que la vista encara sigui més bonica.

Paisatges de Catalunya: Vielha - Pantà de Baserca

Paisatges de Catalunya: Vielha – Pantà de Baserca

Vielha, ciutat de pas per esquiadors

A l’arribar a la ciutat trobem els carrers plens de gent, i és que la majoria que va a esquiar fa una parada prèvia o posterior en aquesta ciutat. Es veu a tothom vestit amb roba d’esquí i molts establiments són per comprar material o de restauració.

Paisatges de Catalunya: Vielha

Paisatges de Catalunya: Vielha

Paisatges de Catalunya: Vielha

Paisatges de Catalunya: Vielha

L’Aranès, llengua de la vall

L’idioma propi de la Vall, l’Aranès, està present a gran part de rètols i comerços. Aquesta llengua és una varietat de l’occità, del dialecte gascó i es considerada llengua oficial a Catalunya, a part del català i el castellà.

Paisatges de Catalunya: Vielha - Plaça de Gleisa

Paisatges de Catalunya: Vielha – Plaça de Gleisa

Església de Sant Miquèu i Ajuntament de Vielha

Un dels edificis més emblemàtics de la ciutat de Vielha és l’Església de Sant Miquèu. Aquesta Església del segle XII va ser construïda en la transició entre el Romànic i el Gòtic, i antigament es trobava construïda al costat del castell medieval. Avui en dia ja no en trobem cap resta del castell, però es conserva el campanar de l’església amb aspecte fortificat. Aquesta església està a la plaça Gleisa, des d’on també podem veure l’Ajuntament de Vielha.

Paisatges de Catalunya: Vielha - Església de Sant Miquèu

Paisatges de Catalunya: Vielha – Església de Sant Miquèu

Paisatges de Catalunya - Ajuntament de Vielha

Paisatges de Catalunya – Ajuntament de Vielha

Pistes d’Esquí de Baqueira Beret

A poca estona en cotxe de Vielha trobem les pistes d’esquí de Baqueira-Beret, una de les més conegudes en tot l’estat espanyol. Baqueira és una de les pistes més grans del pirineu català però al ser de les més conegudes sempre hi ha molta gent.

Pistes d'esquí de Baqueira Beret

Pistes d’esquí de Baqueira Beret

La sortida de pistes sol ser bastant caòtica, ja que molta gent surt alhora i es formen grans caravanes fins a Vielha. Paciència!

Com anar de Barcelona a Vielha

Per anar fins aquesta població de la Vall d’Aran podem optar per anar en autobús o cotxe. Des de Barcelona surten autobusos de la companyia Alsa, i es triga aproximadament 4 hores i quart.

Tot i així, anar en cotxe és l’opció més barata i més ràpida. Si decidiu visitar-la a l’hivern, i sobretot si decidiu pujar a pistes amb el cotxe, recomanem que porteu cadenes, ja que mai se sap si et poden obligar a posar-les per seguir per la carretera.