Al municipi de Puig-Reig, al Berguedà, trobem la Colònia Vidal, una de les moltes colònies que van existir durant l’època de la revolució industrial catalana.

Què era la Colònia Vidal

La Colònia Vidal era una fàbrica tèxtil autosuficient. Tenia habitatges pels treballadors, església, biblioteca i escola entre altres serveis. D’aquesta manera la gent que treballava allà no havia de sortir i produïa més. Juntament amb la Colònia Vidal, trobem d’altres colònies al llarg del riu Llobregat. Això es deu a que s’aprofitava la força del riu per produir energia per a la fàbrica.

Església de la Colònia Vidal

Església de la Colònia Vidal

Biblioteca de la Colònia Vidal

Biblioteca de la Colònia Vidal

El dia a dia a la Colònia Vidal

Els treballadors de la Colònia treballaven de dilluns a dissabte, amb uns horaris que avui en dia ningú faria. S’aixecaven a les 5 del matí per entrar a treballar i sortien a les 18:30. El diumenge era l’únic dia que tenien lliure, però havien d’assistir a missa obligatòriament, si no podien ser castigats amb una feina més dura a l’endemà o inclús ser expulsats de la colònia.

La família dels treballadors també havien de treballar a la fàbrica, menys els nens menors de deu anys, que eren escolaritzats allà mateix.

Escola a la Colònia Vidal

Escola a la Colònia Vidal

Columpi a la Colònia Vidal

Columpi a la Colònia Vidal

L’amo de la colònia i el director vivien en masies dins la mateixa colònia, per recordar qui manava, però tot i així durant la visita ens van explicar que els treballadors tenien a l’amo idealitzat. Era ell qui els hi havia donat feina, casa i tot el que tenien allà.

A l’entrar a dins la fàbrica vem poder veure els telers on es feien llençols a tota hora. Només es va posar en marxa un per què poguéssim veure el soroll que feia. No ens podem imaginar com era estar tot el dia suportant el so de desenes de telers encesos alhora.

Les condicions de treball eren molt precàries i la prevenció de riscos laborals no era l’adequada. Molta gent s’enganxava la mà o els dits en els telers, i si es feien tant mal que no podien treballar aquell dia no el cobràven.

Fàbrica tèxtil de la Colònia Vidal

Fàbrica tèxtil de la Colònia Vidal

Telers de la Colònia Vidal

Telers de la Colònia Vidal

La Colònia Vidal avui en dia

La Colònia Vidal ofereix visites guiades com les que vem fer nosaltres. Us recomanem que si la voleu visitar, ho feu amb visita guiada.

També ens van comentar que la colònia va ser comprada per una empresa per convertir-la en centre comercial, però la crisi va fer que el projecte s’aturés. El següent projecte plantejat és el de fer-hi apartaments turístics.

Cases dels treballadors de la Colònia Vidal

Cases dels treballadors de la Colònia Vidal

Interior de les cases dels treballadors

Interior de les cases dels treballadors

Interior de les cases dels treballadors

Interior de les cases dels treballadors

Horaris i preus

El preu de l’entrada general amb visita guiada és de 10€.

Podeu anar-hi els dissabtes, diumenges o festius. Les visites comencen a les 11h del matí i duren aproximadament dues hores. Podeu veure més informació a la pàgina oficial de la Colònia Vidal.

Localització de la Colònia Vidal

Volem agraïr a la Diputació de Barcelona i al Consell Comarcal del Berguedà per descubrir-nos la comarca del Berguedà. Aquesta visita forma part del blogtrip Endinsa’t en el verd de Barcelona. Si voleu també podeu llegir altres entrades d’aquest blogtrip.