La ciutat de Budapest ens guarda sorpreses a cada un dels seus racons. Tan bon punt podem visitar el primer Ruin Bar, com podem anar a un dels cafès més luxosos del món: el Cafè New York de Budapest. Tot seguit us expliquem la seva història, per què és important, i com va ser la nostra experiència en aquest lloc.

Visita al Cafè New York de Budapest

Una de les últimes visites que vem fer a Budapest va ser el Cafè New York. Com bon addicte al cafè, vaig demanar un dels cafès amb llet més car de tot el viatge. Tot i així, va valer la pena per poder fer un viatge en el temps només entrar per la porta.

Cafè New York de Budapest

Cafè New York de Budapest

Història del Cafè New York de Budapest

La cultura del cafè va arribar a Budapest al segle XVI, quan els turcs van ocupar Hongria. Durant el segle XIX, amb l’imperi Austro-Hungar va tornar a cobrar importància.

El Cafè New York es trobava a l’edifici de la companyia New York Life Insurance Company, d’aquí el nom de la seva cafeteria.

Els prop de cinc-cents cafès de la ciutat eren l’oficina o segona casa d’escriptors, poetes i periodistes de l’època. Molts d’ells passaven el dia en aquests cafès. El paper i la tinta era gratuïta i en alguns casos podien gaudir d’un “menú d’escriptor” amb descompte.

Diuen que l’escriptor Ferenc Molnár volia que el cafè New York estigués obert dia i nit, i que per això va tirar la clau de la porta al riu Danubi.

Malauradament, el cafè va patir dues guerres mundials, i una època comunista que va acabar deixant-lo en ruïnes. L’any 2001 es va tancar tot l’edifici per reformes, ja que el va adquirir una cadena d’hotels italiana, els Boscoso Hotels. L’any 2006 va tornar a obrir, conservant l’estil original.

Cafè New York de Budapest

Cafè New York de Budapest

Preu d’un cafè al Cafè New York

Budapest no és una ciutat barata, ja que l’increment del turisme dels últims anys ha fet que s’hagi posat al nivell d’altres ciutats europees. Els preus dels llocs que vem visitar ens va sorprendre, sobretot quan la comparàvem amb altres ciutats d’Europa de l’est com Cracòvia.

Tot i així, un cafè amb llet al Cafè New York ens va costar uns 5 euros al canvi. Si aquest lloc de luxe estigués en una ciutat com París o Roma, segur que costaria molt més. 5 euros ja és el que ens va costar en una pizzeria normal de Roma…

David prenent un cafè molt car!

David prenent un cafè molt car!

Interior del Cafè New York de Budapest

A dins del Cafè New York ens podíem sentir com uns senyors, tant que ens dóna la sensació de no encaixar gaire. L’estil renaixentista de les parets i sostres, la música del pianista que tocava en directe, la gent menjant plats d’autor o postres exquisits, els cambrers vestits de vint-i-un botons… només ens faltava el monocle i, bueno, per què enganyar-nos, una mica de diners!

Sostre del Cafè New York de Budapest

Sostre del Cafè New York de Budapest

Interior del Cafè New York de Budapest

Interior del Cafè New York de Budapest

Rellotge del Cafè New York de Budapest

Rellotge del Cafè New York de Budapest

Com podeu veure, el Cafè New York té racons que brillen per si sols. Ja entenc per què tants escriptors el visitàven tant, segur que els hi venia la inspiració només mirar al seu voltant.

Vem allargar el cafè tanta estona com vem poder. Després vem passejar per dins la cafeteria durant una estona. No recordo haver-li fet mai tantes fotografies a l’interior d’una cafeteria!

Com arribar al Cafè New York de Budapest

El Cafè New York es troba al carrer Erzsébet körút, 9. Podem arribar amb el metro de la linia M2, baixant-nos a la parada Blaha Lujza tér.