Són les 5:20 del matí. Al Lodge ens espera el nostre ranger per portar-nos a fer un Safari al Parc Nacional de Kruger.

Fa un fred! No sabem a quina temperatura devem d’estar però tot i portar un munt de capes i l’anorac ens estem congelant. El ranger ens dóna una manta a cada un. Si estant aturats fa fred, imagineu-vos en moviment.

Sobre les 7 del matí arrivem a Kruger. El sol just comença a sortir i ens dóna una càlida benvinguda al parc.

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Sortida del sol
Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Sortida del sol
Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Laura abans de pujar al cotxe de Safari
Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Laura abans de pujar al cotxe de Safari

Abans d’entrar al parc signem un paper conforme sabem les normes (no baixar-te del cotxe, no treure el cos fora del cotxe…) i per deixar constància de que si et passa alguna cosa és la teva responsabilitat. No pensàvem fer res d’això, però hi ha qui si. L’Òscar, un dels nostres guies, ens va explicar que hi ha un vídeo a YouTube en què es veu com una senyora es baixa del cotxe perquè s’havia enfadat amb la seva parella i de sobte ve un tigre… bé us podeu imaginar com acaba la història, no?

Comencem el safari al Parc Nacional de Kruger

Jo no anava amb moltes expectatives. M’havien dit que en un dia de safari no veuria massa animals. I molt menys als 5 grans. Sabeu quins són els 5 grans o big 5: Lleó, lleopard, búfal, rinoceront i elefant.

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - A la recerca dels 5 grans

Un dia al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – A la recerca dels 5 grans

Poc després d’entrar al parc ens trobem un parell d’elefants, rinoceronts, búfals i zebres. Comença bé el dia! També veiem un munt de impales i antílops. Més tard ens creuem amb un grup de girafes. Nkuli, la nostra guia, veu la intenció de creuar la carretera d’una de les girafes i fa que el ranger esperi perquè la podem veure de prop. Quina elegància caminant! Un moment que recordarem per sempre.

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Primer elefant que veiem, impressionant

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Primer elefant que veiem, impressionant

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Girafes a pocs metres de nosaltres

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Girafes a pocs metres de nosaltres

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Zebras

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Zebras

Anem a buscar al Lleó: el que tothom vol veure

Els rangers es van comunicant per ràdio per avisar d’on hi ha els animals que són més difícils de veure. Això és un avantatge. Si vas amb el teu vehicle t’has de buscar la vida. A més a més, els vehicles solen ser baixos i en ser una sabana amb molts arbres no veus res.

Tot d’una arriba la trucada més esperada. Han vist un ingonyama (que és lleó en zulu). Els rangers diuen els noms dels animals en Zulu perquè la gent que porten al vehicle no s’enteri de què parlen. Així si arriben i l’animal no està, ningú es decepciona.
El Zulu és un dels 11 idiomes oficials a Sud-àfrica. Potser us soni la paraula ingonyama d’alguna de les cançons del Rei Lleó. Hi ha almenys dues que són en Zulu, però la que segur us sona és la del principi de la pel·lícula.

Arribem a on està el lleó. Hi ha una cua de sis o set cotxes. Toca esperar. Quan per fi arribem veiem al majestuós lleó. És enorme, res a veure amb els lleons que es veuen en els zoològics. Està menjant, ja feia mala olor quan ens acostàvem. El seu menjar d’avui era un petit elefant. Quina llàstima! Però així és el cicle de la vida: hi ha preses i depredadors.

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica - Lleó

Safari al Parc Nacional de Kruger a Sud-àfrica – Lleó

Fem una parada per esmorzar. Ja hem vist 4 dels 5 grans! Estem molt contents!

Després d’esmorzar veiem hipopòtams, cocodrils, babuins, micos verds… i un calau becgroc del sud, més conegut per la gent local com la banana voladora. Aquest ocell va ser en el qual es van inspirar per crear el personatge de Zazú del Rei Lleó.

Safari al Parc Nacional de Kruger - Ocell en el que es van inspirar pel Zazú

Safari al Parc Nacional de Kruger – Ocell en el que es van inspirar pel Zazú

Safari al Parc Nacional de Kruger - Cocodril

Safari al Parc Nacional de Kruger – Cocodril

Només falta el Lleopard, l’últim dels 5 grans

Arriba l’hora de dinar. Encara ens falta per veure un gran: el lleopard. Tindrem la sort de poder veure’l? Com l’esperança és l’últim que es perd, nosaltres confiem que sí que el veurem.

Impala, impala, més impales… un ramat d’elefants! I hi ha cries, quina monada! Si ja cal deixar-los el seu espai quan només hi ha adults, en haver cries cal ser més cuidadós. Amb qualsevol moviment que creguin que pot amenaçar a les seves cries, no dubtaran a atacar. Ens parem en silenci a observar-los i també decideixen creuar per davant del nostre cotxe.

Safari al Parc Nacional de Kruger - Elefant protegint a la cria

Safari al Parc Nacional de Kruger – Elefant protegint a la cria

Quan acaben de passar el ranger rep la trucada. Han vist un lleopard. Quan arribem hi ha un parell de cotxes, però a poc a poc l’avís arriba a més rangers i allò semblen les rebaixes. Així com amb el lleó s’havia format un cua i un ordre, amb el lleopard és la llei del més fort. Cotxes per tot arreu, cotxes atrapats… caos. Després de 30-45 minuts esperant arriba el gran moment. ¿Però on està el lleopard? Està allà. No veus l’arbre caigut? Unes taques? Doncs, aquí tens el lleopard! Costa un munt veure-ho, hi has de posar imaginació. Si voleu que us diguem la veritat es veu millor a la foto que al natural.

Safari al Parc Nacional de Kruger: Lleopard dormint

Safari al Parc Nacional de Kruger: Lleopard dormint

Vídeo del Safari al Parc Nacional de Kruger

Aquí podeu veure la versió en vídeo d’aquest safari que us acabem d’explicar:

En un safari no sempre es veu el que vols veure

És un safari, no un zoo així que no sempre podreu veure tot el que voleu. Però val moltíssim la pena. Els animals estan en llibertat i protegits dels caçadors furtius. Cacen, es reprodueixen, posen malalts, moren… tot sense que els humans intervinguin en el seu cicle vital.

Esperem que aquesta entrada us hagi transmès una miqueta del que vem sentir durant el safari.

Per seguir llegint sobre Sud-àfrica: Primer dia de viatge, visita a l’Blyde River Canyon i al Bourke’s Luke Potholes.