Pels lectors habituals del blog, dir-vos que aquesta entrada serà molt diferent de les que esteu acostumats a llegir. És un intent de barrejar la professió de la Laura, la biologia, amb el nostre hobby, viatjar. A l’entrada us parlarem de la diarrea del viatger, què és, la seva epidemiologia, com prevenir-la… Esperem que tot i ser diferent us agradi i us sigui útil.

Què és la diarrea del viatger?

La diarrea del viatger és la “malaltia” més comuna entre els viatgers, la pateixen entre un 20 i un 50% de persones que viatgen fora del seu país. És una infecció gastrointestinal que acostuma a aparèixer durant el viatge o a la tornada. Els agents causals són principalment bacteris, però també pot estar provocada per paràsits i virus.

Agents causals de la Diarrea del viatger

Agents causals de la Diarrea del viatger

Els símptomes més frequents són l’augment en el nombre de deposicions i alteració en la consistència. Altres símptomes associats són nàusees, vòmits, diarrea, rampes abdominals, febre i malestar general.

Normalment no es recomana tractament per la diarrea del viatger, ja que són autolimitants i en un parell de dies desapareixen els símptomes. El més important és evitar la deshidratació mitjançant la ingestió de líquids i dieta suau.

Epidemiologia de la Diarrea del viatger

Els països en vies de desenvolupament com Amèrica Llatina, Àfrica, Orient Mitjà i Àsia són les destinacions on hi ha més risc de contreure la diarrea del viatger.

Epidemiologia Diarrea del viatger

Epidemiologia Diarrea del viatger

Com podem agafar una Diarrea del viatger?

La principal font d’infecció és la ingestió de menjar i agua contaminada amb matèria fecal.

Com prevenim la Diarrea del viatger?

  • Beure aigua purificada (d’ampolla, bullida, pastilles de tetraciclina hiperiodada).
  • Evitar menjar i begudes (no embotellades) de venedors de carrer o altres establiments on creiem que les condicions higièniques no són bones.
  • Evitar menjar carn, peix i marisc poc fet o cru.
  • Treure la pell a la fruita.