Tot i que nosaltres acostumem a viatjar amb equipatge de mà, de tant en tant facturem maletes. No sé vosaltres, però nosaltres sempre havíem tingut curiositat de saber què passava amb la maleta un cop la deixes al taulell de facturació. Així que quan ens van contactar de l’àrea de premsa de l’aeroport de Barcelona oferint-nos una visita al sistema que porta l’equipatge facturat no vem dubtar ni un moment en dir que sí!

Terminal 1 de l'Aeroport de Barcelona

Terminal 1 de l’Aeroport de Barcelona

Si sou tan curiosos com nosaltres, aquesta és la vostra entrada!

Sistema Automatitzat de Tractament d’Equipatges (SATE)

El SATE o Sistema Automatitzat de Tractament d’Equipatges és el sistema intel·ligent encarregat de que les nostres maletes deixin de ser una preocupació en quant la deixem fins que arribem al nostre destí. S’encarrega de portar la maleta fins al punt més proper possible a l’avió.

Tot el circuit del SATE són 24,4 km de rails i cintes i la velocitat de 2 metres per segon, o si el vol està a punt de sortir, pot arribar a 16 m/s. Perquè us feu una idea de la llargària, si poséssim el circuit del SATE en línia recta, les maletes arribarien des de l’aeroport fins a Barcelona.

Check-in

Quan arribem a un aeroport el primer que fem quan facturem una maleta és deixar-la a la bàscula. Si tot va bé, la persona encarregada de fer el check-in li posa un adhesiu de color verd i blanc amb un codi de barres (el nostre primer logotip era molt semblant a aquest adhesiu), i ens despreocupem de la maleta.

La utilitat d’aquest adhesiu és associar la maleta amb el vol i en conseqüència amb l’hora de sortida de l’avió.

Travessem les portes d’àrea restringida

Seguim la maleta que acabem de deixar a l’àrea de check-in. Si això fos un vol normal ara aniríem a passar controls de seguretat. Doncs no ens salvem, ens toca fer el mateix però sense la millor part de passar-lo: avui no viatgem. Ens expliquen que això es el pa de cada dia dels treballadors de l’aeroport. Els nivells de seguretat han d’estar per tothom, ja que si no podria ser perillós.

Un cop passat el control anem a buscar la maleta imaginaria que hem deixat a l’entrar a l’aeroport. La màquina que la rep escaneja el codi de barres i posa la maleta sobre d’una safata groga a la qual estarà associada fins poc abans de pujar a l’avió. Aquesta serà l’encarregada de transportar-la durant tot el trajecte, així eviten que el fregament de la maleta amb les cintes desgasti la maleta.

Safata per transportar maletes dins del SATE

Safata per transportar maletes dins del SATE

Inspecció de l’equipatge

Un cop ha escanejat el codi, el sistema segueix la safata groga, que també està identificada. Tot seguit la maleta passa per diverses inspeccions per veure que el contingut de la maleta és segur. Podem estar tranquils que tot el que arriba a l’avió ha estat mirat i remirat.

Si tot va bé la maleta arriba al seu destí, en un màxim de 6 minuts. Per la grandària de la terminal 1 de Barcelona, aquest temps és molt baix. Nosaltres potser encara estarem fent cua per passar controls quan la maleta ja estigui on toca.

Inspecció de l'Equipatge al SATE

Inspecció de l’Equipatge al SATE

Emmagatzematge

Pot ser que la nostra maleta hagi estat facturada bastant abans que surti l’avió. El sistema compta amb la possibilitat d’emmagatzemar maletes perquè no estiguin contínuament donant voltes al circuit. Quan s’apropi l’hora de sortida del vol, les anirà a buscar i les posarà al circuit perquè vagin al lloc correcte.

Entrega d’equipatge al Handling

Handling és tot el suport a terra que tenen els avions. Entre els serveis que ofereix el Handling es troben els típics camions carregats amb vagons plens de maletes que veiem quan estem a punt d’agafar l’avió. Els operaris que carreguen les maletes d’un vol les recullen de la cinta final del SATE, en la que hi ha simultàniament maletes de 2 o 3 vols diferents. Aquest punt sol ser on es perden més maletes, ja que l’errada sol ser humana en posar la maleta en un avió equivocat.

Cintes de recollida d'Equipatge del Handling

Cintes de recollida d’Equipatge del Handling

Energia i redundància

Tot el sistema està pensat per tenir el mínim consum energètic possible: ajunta maletes per no tenir una cinta sencera per una sola maleta, atura circuits que no estan sent utilitzats…

A part de tot això els sistemes són redundants per tenir el sistema sempre actiu. Això vol dir que si s’espatlla algun element, si s’en va la llum o altres possibles elements que puguin afectar al sistema tenen alternatives per funcionar. Només d’aquesta manera es pot garantir que es transportin 8000 maletes cada hora.

Durant la visita ens van recomanar portar maletes fàcilment identificables: cintes de colors, adhesius, maletes llampants… Perquè en cas de pèrdua la gent que controla el bon funcionament del sistema identifiqui amb facilitat la teva maleta i pugui dir en quin punt s’ha perdut.

SATE: Sistema Automatitzat de Tractament d'Equipatges

SATE: Sistema Automatitzat de Tractament d’Equipatges

Agraïments

Aquesta entrada no hauria estat possible sense la col·laboració del personal de l’aeroport de Barcelona, qui molt amablement ens va fer un visita per tot el recorregut que us hem explicat. Volem agrair a la Paola per confiar en nosaltres, i al Roger i al Javier per la visita tan completa que ens van fer.

Nosaltres durant la visita a l'aeroport

Nosaltres durant la visita a l’aeroport