Durant els gairebé 4 anys que som pares hem après moltes coses. Una és com fer més suportable viatjar en cotxe amb un nadó. Tant pel nadó com per a nosaltres. 

Si voleu saber els nostres trucs per fer més suportables els viatges Seguiu llegint!

Cada nen és un món

És important tenir en compte que cada nen és un món. Després de l’arribada del segon us podem assegurar que això és cert. Així que no us garantim que allò que a nosaltres ens funciona a vosaltres també, però per provar no perdeu res!

La gran mai no havia plorat al cotxe, anava super tranquil·la. En canvi, el petit des del primer dia que el vam pujar al cotxe va ser un drama. Començava a plorar i no hi havia manera de calmar-ho. Ho passava molt malament ell, nosaltres i la gran. També és cert que durant els primers mesos de vida de la gran jo sempre anava darrere seu. Si li queia el xumet jo l’hi posava, si volia antenció jo li donava… però amb el segon no ha pogut ser. No hi ha espai suficient per jo anar-hi darrere. Per sort sembla que a poc a poc se sent millor al cotxe i ja no tenim aquests plors interminables amb què tant patim tots. Encara ens sembla increïble com va despert sense plorar al cotxe.

Viatjar en cotxe amb un nadó. Els nostres trucs

1. Donar-los una motivació

Per nosaltres això és clau. Explicar-los amb antelació coses sobre el lloc que visitarem i tot el que veurem. Crear-los el cuquet de conèixer un lloc nou. 

La peque sempre havia anat bé al cotxe. Fins que va arribar la pandèmia! Quan per fi van deixar sortir als nens de casa i vem agafar el cotxe va ser un drama. L’estiu del 2020 va ser especialment complicat el tema cotxe amb la peque. Va ser com si s’hagués “desacostumat” a anar en cotxe. Així que des de llavors ens vem inventar històries. Si fem escapades per veure castells o pobles medievals li diem que anem a un castell a veure si trobem Rapunzel tancada a la torre.

Buscant la Rapunzel a Tossa de Mar

Que anem a Banyoles, doncs li parlem del monstre que “viu” al seu estany i li posem la cançó popular. D’aquesta manera pujar al cotxe no és tan drama i si veiem que la cosa es posa lletja durant el trajecte li recordem el propòsit del viatge. Us hem de confessar que avui encara no hem trobat ni a la Rapunzel ni al monstre de Banyoles ?. 

2. Cobrir les seves necessitats abans de començar el viatge

Això també és molt important. Els nens abans de pujar al cotxe han d’haver menjat i estar amb el bolquer canviat o el seu pipi fet. Si no començarem el viatge i als 10 minuts sentirem plors o una veueta queixant-se i haurem de sortir de l’autopista per fer pipi o canviar el bolquer on sigui.

3. Portar roba còmoda

Això s’aplica als nens però també als grans. Per fer un viatge en cotxe no cal anar fet un pinzell sinó còmode. Tampoc no s’han de portar molt abrigats o començaran a tenir calor a mig viatge.

4. Tapar les finestres perquè ens els molesti el sol

A part dels típics para-sols de dibuixos, nosaltres portem un pareo de platja gran i unes pinces per a draps al cotxe. Perquè us feu una idea és un pareo de platja d’aquest estil, però al mercat segur que el trobeu més barat.

Els para-sols de les finestres del darrere no cobreixen tot el vidre i per aquí es colen raigs de sol molt molestos. Almenys per a la nostra petita són super molestos, de seguida es queixa que li molesta el sol als ulls. Així que abans de començar un viatge li posem el pareo, amb un sistema de pinces molt rudimentari però eficaç, perquè vagi a gust.

5. Aprofitar les hores de son

A nosaltres no ens agrada conduir de nit encara que amb nens seria ideal perquè així segur que dormen. Conduir durant el dia amb el peque de moment no és problema perquè fa moltes migdiades, però la gran ja no fa ni una migdiada ?. Però sabem que si al matí la canses i després de menjar la seus al cotxe no es resisteix i acaba caient als braços de morfeu. Sabent això, nosaltres aprofitem per viatjar després de dinar. En el vostre cas potser no és així, però vosaltres coneixeu millor que ningú als vostres nens i segur que trobeu el millor moment per començar el viatge.

6. Anar fent parades

Durant un viatge amb cotxe amb un nadó és important anar parant cada 2-3 hores per canviar-lo de postura. No és bo que estiguin tanta estona en la mateixa posició a la cadireta del cotxe. Si ja caminen, també és important que estirin les cames. Igual que els adults que també necessitem anar parant, estirar cames i descansar una mica abans de continuar conduint.

Nosaltres com intentem sortir al migdia, després de dinar, aprofitem per fer nit i seguir la ruta al dia següent. Sí, el viatge es fa més llarg en hores, però us assegurem que si no aneu fent parades se us farà infinitament més llarg encara que arribeu abans a la vostra destinació.

7. Audiocontes i música que els agradi

Els audiocontes han estat un gran descobriment. Nosaltres escoltem “Contes del Super3”, “Audiocontes de Rac1” i “Cuentos for kiddos!“. Els dos primers són contes en català i l’últim en anglès i castellà. Us aconsellem que us baixeu les playlist per no gastar en dades i per si perdeu cobertura. Què no volem que hi hagi cap drama perquè el conte es queda a mitges.

La nostra playlist d’audiocontes

A part dels audiocontes us recomanem que us feu una playlist amb les seves cançons preferides. Encara que també us animem a que escolteu una mica a gust de tots. Així escoltem música que ens agrada als adults i ells coneixen música nova.

8. Portar un mirall retrovisor

Veure’t els dóna tranquil·litat però també ens agrada portar els miralls per anar veient com porten el viatge. Si van adormits, desperts, contents… Nosaltres vem comprar aquest retrovisor Chicco per la gran i hem repetit model amb el peque.

9. Portar un peluix

Nosaltres els donem un peluix i no una joguina perquè en cas d’accident, si porten una joguina els pot fer mal. Així que els nostres petits no porten joguines quan estem al cotxe, porten un peluix al qual poden abraçar per dormir o crear mil i una històries.

10. Tenir paciència

De vegades és complicat mantenir la calma quan estàs cansat. I és molt fàcil dir que cal mantenir la calma quan al cotxe només hi ha plors o frases com “vull arribar ja” o “em vull aixecar” en bucle. Però posant-nos nerviosos només aconseguirem entrar en un cercle molt dolent del que costarà més sortir-ne. Així que parleu-los, intenteu entendre’ls i treure’ls del bucle canviant de tema. 

11. Altres opcions

Si heu arribat fins aquí estareu pensant i les tauletes? Sabem que el recurs de la tauleta és molt útil i s’utilitza molt, però nosaltres des que va néixer la peque tenim clar que pantalles el mínim. Després de la pandèmia hauria estat el recurs fàcil perquè la peque fos tranquil·la al cotxe, però no creiem que endollar-los a una pantalla sigui la solució. Creiem que els nens han d’aprendre a tenir paciència i a avorrir-se i això no passa amb les pantalles. No som millors ni pitjors pares, simplement és la nostra opinió i la nostra manera de fer. 

Esperem que aquesta entrada us hagi estat d’ajuda i us faci els viatges en cotxe més suportables. Coneixes algun altre truc per fer que els viatges en cotxe amb nadons siguin més suportables?