Estàs pensant en viatjar en AVE amb un bebè? Segur que tens un munt de dubtes. El nostre primer viatge amb el nostre bebè va ser a París, i abans de viatjar teníem molts dubtes. T’expliquem la nostra experiència i les coses que creiem que has de saber si viatges en AVE amb un bebè.

Puc portar el cotxet obert a l’AVE?

El nostre viatge fins a París era de 6 hores i mitja. No sabíem si podríem tenir el cotxet obert o no. El nostre cotxet és el Bugaboo Bee i encara que ocupa poc, dins d’un tren és impossible tenir-lo obert. El primer que haureu de fer és deixar-lo en l’espai de les maletes i portar al vostre bebè en braços durant el trajecte. T’aconsellem arribar aviat al tren ja que l’espai és limitat i si no arribes dels primers pot ser que no tinguis on deixar el cotxet tancat.

Viatjar en AVE amb un bebè - Bugaboo Bee en l'espai de maletes d'un AVE

Viatjar en AVE amb un bebè – Bugaboo Bee en l’espai de maletes d’un AVE

A més, a diferència de l’aeroport, no hi ha una cua prioritària per a les famílies amb nens petits. Així que hauràs de fer la cua normal per ensenyar el bitllet.

Servei d’acompanyament de RENFE

Si viatges sol amb el teu bebè, pots sol·licitar un servei gratuït de Renfe per que t’acompanyin fins al teu vagó i t’ajudin a entrar l’equipatge. En el nostre cas no ens va fer falta, perquè anàvem tots dos. L’AVE Barcelona-París té dos pisos, així que vem agafar seient al pis d’abaix per no haver de carregar el cotxet i les maletes amunt i avall. Tot i això, el nostre seient estava uns escalons més a baix que l’andana. Us recomanem no portar molt de pes sota del cotxet per poder agafar-lo amb més facilitat.

Viatjar en AVE amb un bebè - Escales per entrar al vagó de l'AVE

Viatjar en AVE amb un bebè – Escales per entrar al vagó de l’AVE

El bebè necessita bitllet per viatjar en AVE?

En el nostre cas, el bebè només tenia 5 mesos i un dels dubtes que ens va sorgir és si necessitava bitllet. A la pàgina de Renfe posa que per viatjar en AVE amb un menor de 4 anys es necessita un bitllet gratuït que s’obté en comprar els bitllets d’adult.

El dia abans del viatge ens van entrar tots el mals. No trobàvem el seu bitllet. Crèiem recordar haver comprat dos bitllets d’adult i un bebè i que durant la compra en línia ens va sortir un missatge de que no es necessitava bitllet. Feia més de 3 mesos que l’havíem comprat i no estàvem segurs. Ens vem posar dels nervis perquè en el correu de confirmació no posava res. Simplement veiem dos bitllets d’adult confirmats. Així que vem trucar a Renfe perquè ens ho aclarissin. Total, que ens van dir que la normativa que posa a la web és per a trajectes nacionals, però en el cas de trajectes internacionals no cal el bitllet gratuït. Ja podrien posar això a la seva web!

Canviar el bolquer en un AVE

En un dels vagons hi ha un canviador dins del lavabo. Tant a l’anada com a la tornada de l’AVE Barcelona-París el canviador era al vagó 11. Nosaltres el teníem al vagó del costat, però per arribar havies de pujar un pis i baixar-lo una altra vegada. Una mica rotllo per anar amb els trastos per canviar-lo i el bebè en braços.

Viatjar en AVE amb un bebè - Escales per anar al pis superior

Viatjar en AVE amb un bebè – Escales per anar al pis superior

Tot i això, el canviador és bastant complet. Tens un rotllo de paper per posar sota del bebè i el canviador és tovet. Quan vem viatjar nosaltres (al novembre), feia una mica de fred en aquest lavabo, així que vem haver de canviar-lo ràpid perquè no agafés fred.

Viatjar en AVE amb un bebè - Canviador al lavabo de l'AVE

Viatjar en AVE amb un bebè – Canviador al lavabo de l’AVE

Viatjar en AVE amb un bebè - Rotlle de paper en el canviador al lavabo del tren

Viatjar en AVE amb un bebè – Rotlle de paper en el canviador al lavabo del tren

Viatjar en primera classe, en la mesura del possible

Nosaltres vem agafar els bitllets en primera classe. Havíem llegit que era la millor opció si viatges amb un bebè perquè els seients són més amples i còmodes. Hem de confessar que tenen raó. A l’hora de comprar el bitllet pots escollir que vols taula o no, ells t’assignen el seient concret. En el nostre cas vem escollir taula, i havien dos seients al costat de la finestra i la taula. Ens va anar molt bé per tenir a mà tot el que necessita un bebè, coses de neteja, el menjar, les joguines…

A més a cada seient hi ha un endoll. Molt útil per poder carregar els mòbils en un trajecte tan llarg. A més, en ser el primer viatge internacional del nostre bebè volíem fer fotos durant el trajecte.

Una altra cosa important és que el vagó amb canviador que us acabem de comentar, està en primera classe. Així que depèn en què vagó estigueu pot ser tota una excursió.

Diem en la mesura del possible per que els bitllets son més cars. En el nostre cas no eren gaire més cars (com 20€ mes per bitllet), pero una parella que viatjava amb nosaltres ens va dir que a la tornada no van poder agafar primera classe per que estava caríssim. Per això és bo comprar-los amb molta antel•lació.

Val la pena viatjar amb AVE amb un bebè?

En general hem quedat molt contents de viatjar en tren. Encara que fossin més hores és molt més còmode que anar en avió. Aquesta serà la següent aventura, ficar a la petita en un avió…

Segur que els que tingueu més experiència que nosaltres a viatjar amb nens teniu més consells! Expliqueu-nos com han sigut els vostres viatges en tren als comentaris!