La petita fa uns mesos que està entusiasmada amb els contes de la caputxeta vermella, el dels tres porquets i el de les cabretes. Sabeu quin és el denominador comú? El llop. Així que visitarem La Maleza amb la intenció de veure llops ibèrics. Si vols saber si vem arribar a veure’ls i saber quins animals pots veure a Terol segueix llegint.

La Maleza és un parc de fauna ibèrica que hi ha a la Serra de Albarracín. No és un zoològic. Els animals provenen de centres de recuperació o han estat rescatats de situacions precàries. A dia d’avui a La Maleza hi viuen llops ibèrics, guineus, animals de granja, senglars, taures, daines, cabres montenques, cérvols, muflons, fures i una geneta.

Abans d’anar a La Maleza

Abans d’anar a La Maleza a veure animals creiem que és important que tingueu en compte certes coses:

  1. La Maleza està situada en un entorn natural per això és recomanable anar amb calçat de muntanya.
  2. La millor opció si aneu amb nens petits és portar una motxilla portabebès. Nosaltres vem anar amb la Boba X pel petit i la Beco Toddler per a la gran.
  3. A La Maleza els animals viuen en semillibertat per tant pot ser que no tinguis la sort de veure tots els animals que hi viuen. Nosaltres per exemple no vem veure ni els muflons ni la geneta. 
  4. Podeu fer dos itineraris: el de dificultat baixa o el de més dificultat pel desnivell que té. En tots dos itineraris es veuen els mateixos animals. A nosaltres, com anàvem amb el petit de 7 mesos i la gran de 3 anys, ens van recomanar que féssim el fàcil. 
  5. Us recomanem que porteu crema solar, gorra i aigua. Tot i anar per Setmana Santa feia molt de sol i ens vem posar crema solar per prevenir.
  6. La Maleza és la llar dels animals que vols veure, així que respecta el lloc i els animals. Tu ets el convidat.

Abans d’entrar-hi et fan una breu explicació dels animals que hi ha, la història d’alguns i et diuen perquè zona es deixen veure els darrers dies. També ens van avisar que veure la geneta era molt difícil. És un animal que dorm molt i per això no la volia cap centre. Perquè no aporta un “benefici”, però a La Maleza la van acollir perquè sinó a la pobra l’esperava un futur incert.

La granja de La Maleza

A La Maleza també hi ha una granja on es pot entrar i interactuar amb els animals. Sempre tenint en compte que tu ets el convidat i que aquesta és casa seva. I sobretot respectant els senyals que et donen els animals. Si veieu que una ovella està amb el seu vedell no l’heu de molestar. Per respecte i perquè pot creure que voleu fer mal al seu vedell i tenir una reacció agressiva. La mateixa que tindríem qualsevol de nosaltres si creiem que algú vol fer mal als nostres fills.

Granja de la Maleza
Granja de la Maleza

A la granja veureu un animal que no us quadrarà. És Arlo. Un cérvol que des de petit ha viscut envoltat de cabres. Quan va arribar a La Maleza, i després de la seva recuperació, van intentar posar-ho amb els altres cérvols. Però Arlo no s’hi adaptava. Així que van decidir que si Arlo creia que era una cabra o se sentia millor envoltat de cabres el respectarien. Aquesta és la raó per la que veureu que a la granja hi ha un cérvol.

Arlo a La Maleza
Arlo a La Maleza

El passat d’alguns animals de La Maleza

Molts dels animals que viuen a La Maleza tenen una història al darrera. Aquesta guineu per exemple la tenien en un pis de Madrid. L’alimentaven a base de pinso, no sortia al carrer i la pobra s’autolesionava. Quan els seus amos la van portar al veterinari li va haver d’amputar la cua i amb molt bon criteri va trucar al SEPRONA. Des de llavors viu a La Maleza i malgrat tot el que ha passat és una guineu molt simpàtica que s’acosta a saludar-te.

Guineu a La Maleza

A més de les guineus comunes, la típica vermellosa, també veureu unes guineus negres, grises i blanques. Són guineus domèstiques russes. Els russos des de fa molts anys experimenten amb guineus per domesticar-les. Pretenen imitar l’evolució del llop al gos de manera ràpida. A la gent li fa gràcia tenir una guineu a casa, no entenem perquè, així que es compren aquestes guineus. Però aquest animal no deixa de ser una guineu, un animal salvatge i quan qui el compra se n’adona ho abandona.

Arribem a veure els llops ibèrics de prop?

En un primer moment només els vem poder veure de lluny amb els prismàtics, però més tard els vem veure així de prop:

Llop ibèric a La Maleza
Llop ibèric a La Maleza

Objectiu complert! Vem poder veure els llops molt de prop i aprendre que el llop ibèric és un animal molt espantadís malgrat la fama que té. Així que no és tan dolent com ho pinten a la majoria de contes.

Informació pràctica de La Maleza

La Maleza es troba a la Serra d’Albarracín i cal arribar amb cotxe. A la mateixa entrada hi ha una esplanada on aparcar-lo.

La Maleza obre els dissabtes, diumenges, ponts i festius de 10 a 15h. La darrera entrada és a les 13h ja que el recorregut es fa en unes 2 hores. Nosaltres us recomanem que estigueu allà a les 10h per poder visitar-lo amb calma i poder dedicar el temps que necessiteu per veure els animals. Podeu confirmar horaris d’obertura de La Maleza i consultar el preu de les entrades.