Amb el que ens agrada viatjar i visitar indrets de Catalunya havíem de conèixer de primera mà els pobles medievals tant de Girona com de Barcelona. Així, a poc a poc, excursió a excursió, hem anat tatxant aquests pobles amb tant d’encant de la nostra llista. Avui serem crítics ja que no tots ens van agradar. Hem visitat pobles com Castelló d’Empúries, Begur, Pals, Besalú, Peratallada, Monells i alguns més que podreu veure en aquesta entrada. Si esteu pensant a visitar algun i voleu saber que ens van semblar abans d’anar-hi, seguiu llegint!

Pobles medievals de Girona

Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries va ser el primer poble medieval de Girona que vem visitar. Vam ser durant el Festival Terra de Trobadors i el vem veure en tota la seva esplendor. A part de trobar-nos amb carrers de cases de pedra, la gent del poble estava disfressada de l’època i havia botiguetes i activitats per tot el poble.

Tenim molt bon record de Castelló d’Empúries i ens agradaria tornar.

Pobles medievals de Girona - Castelló d'Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles medievals de Girona – Castelló d’Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles medievals de Girona - Castelló d'Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles medievals de Girona – Castelló d’Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles medievals de Girona - Castelló d'Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles medievals de Girona – Castelló d’Empúries: Fira Terra de Trobadors

Pobles de Catalunya amb encant: Castelló d'Empúries - Fira Terra de Trobadors

Pobles de Catalunya amb encant: Castelló d’Empúries – Fira Terra de Trobadors

Com anar a Castelló d’Empúries i consells pràctics

 • Com anar a Castelló d’Empúries en cotxe : Castelló d’Empúries està a uns 50km al nord de Girona, molt a prop de la costa i d’Empuriabrava. Si aneu des de Barcelona són aproximadament 2h de cotxe, i des de Girona 45 minuts. Aquí podeu veure la sevalocalització exacta perquè us doni indicacions des del vostre lloc de partida.
 • Com anar en transport públic a Castelló d’Empúries : A Castelló d’Empúries només es pot anar en bus. Podeu veure els horaris d’autobusos que van a Castelló d’Empúries al web de Sarfa .
 • Si us agrada tant que decidiu passar una nit a Castelló d’Empúries aquí us deixem amb els hotels que trobareu en aquest poble .

Pobles amb encant a Catalunya: Begur

A Begur vam ser quan vam estar d’ cap de setmana rural a Girona. Volíem fer una tram del Camí de Ronda que va de Calella de Palafrugell a Begur, encara que al final vam fer el tram de Begur a la platja de Pals.

Begur ens va agradar, tot i que el que més val la pena és anar a la cala de Sa Tuna. Molta gent ens l’havia recomanat i ens va agradar molt.

També podeu anar a la platja de Sa Riera, una altra de les platges més famoses de Begur, o fins i tot si teniu ganes podeu anar de Sa Tuna a Sa Riera caminant.

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Castell de Begur

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Castell de Begur

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Platja de Sa Tuna a Begur

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Platja de Sa Tuna a Begur

Com anar a Begur i consells pràctics

 • Com anar a Begur amb cotxe: Si aneu en temporada alta segurament deixar el cotxe a Sa Tuna sigui impossible. Nosaltres vam aparcar al poble i vem baixar caminant a Sa Tuna, fent una variant del camí de Ronda que no recomanem. La millor opció és agafar el bus que va de Begur a Sa Tuna. En 5 min estareu a la platja. De Barcelona a Begur hi ha 1h30min aprox. i de Girona a Begur hi ha 1 hora.
 • Com anar a Begur en Transport Públic : A Begur només es pot anar en bus. Podeu veure els horaris d’autobusos que van a serà a Begur a la web de Moventis .
 • Dormir a Begur: Si voleu anar a veure sortir el sol a Sa Tuna (ha de ser espectacular), haureu de dormir aquí i matinar .

Pals

Val, fins ara molt bonic, començem a parlar dels que no ens van agradar. Pals és el poble medieval per excel·lència, el primer que et recomanen i, per sorpresa, el que menys ens va agradar de tots. A veure… abans de començar a criticar dir que el poble és bonic: cases de pedra, carrers on passejar…

Llavors, quin és el problema? Suposo que el fet que tothom ho hagi recomanat tant ha fet que es massifiqui, i aquest es converteixi en un poble orientat al turisme. Un cop passa això, deixa de tenir encant ja que tot el que et trobes pel poble són botigues de souvenirs. I no només hi ha botigues de souvenirs sinó que omplen les parets de les cases de records de Pals. La sensació que ens portem és que era un decorat, tot preparat perquè el turista arribi, faci la seva foto de rigor i torni content a casa.

Aquestes visites et fan plantejar que és el que converteix un poble que abans era autèntic a alguna cosa prefabricada perquè el turista estigui content. Qui és el culpable, el turista que fomenta aquesta forma de vida o la gent que decideix lucrar-se’n?

Dit això, com he dit abans el poble és bonic i si no aneu amb les expectatives que teníem nosaltres segurament us agradi. Les fotos que hem posat es el que més ens van agradar del poble.

Pobles medievals de Girona - Carrers de Pals

Pobles medievals de Girona – Carrers de Pals

Pobles de Catalunya amb encant: Pals - Carrers de Pals

Pobles de Catalunya amb encant: Pals – Carrers de Pals

Com anar a Pals i consells práticos

Pals està a prop de Begur, així que si encara us queden ganes de visitar-lo tot i el que hem dit, podreu veure més d’un poble el mateix dia.

 • Com anar en cotxe a Pals:  Si veniu de Begur en tan sols 10 minuts en cotxe arribareu a Pals. Des de Barcelona es triga 1h30min aprox i des de Girona 50 min. Localització de Pals a Google Maps.
 • Com anar en transport públic a Pals: A Pals només es pot anar en bus. Podeu veure els horaris d’autobusos que van a Pals al web de Moventis.

Besalú

Besalú és un altre poble dels arxiconeguts. Nosaltres hem estat dues o tres vegades i és que el seu famós pont medieval el fa inigualable. Com nosaltres moltissima gent va a Besalú, de manera que durant la major part del dia el pont estarà com les Rambles de Barcelona. Fins i tot pot ser que et trobis a algú, ja que mig Barcelona hi és ?. Besalú corre perill de convertir-se en Pals, ja que la quantitat de turisme que hi va està fent que molts dels comerços es converteixin en botigues de souvenirs.

Per evitar gent podeu anar aviat, de bon matí encara està tranquil. Per a nosaltres és una tasca pendent, ja que volem fer una foto del pont sense tenir gent al davant.

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Pobles Medievals de Girona: Besalú

Com anar a Besalú i consells pràctics.

A Besalú hem anat tant en cotxe com en autobús. Quan vam anar en bus (el que va d’Olot a Girona) també ens va permetre veure el penya-segat sota de Castellfollit de la Roca. És espectacular veure lo a prop que estan les cases de la vora de la muntanya!

 • Com anar en cotxe a Besalú : Besalú està més cap a l’interior, concretament a la comarca de la Garrotxa. D’Olot (capital de la comarca) a Besalú hi ha uns 20 min amb cotxe. De Barcelona a Besalú hi ha 1h 40min i des de Girona 40 min.
 • Com anar en transport públic a Besalú: Nosaltres vam agafar un bus des d’Olot de la companyia Teisa. El bus va d’Olot a Girona així que també el podeu agafar en sentit contrari des de Girona.
 • Dormir a Besalú: Dormir a Besalú és una bona opció per evitar gent, ja que pots matinar i visitar el poble quan encara no ha arribat a tothom. Nosaltres no ho hem fet mai així que us deixem els hotels que podeu trobar, però no us podem recomanar cap en concret.

Peratallada

Aii… ♥️ ️ Peratallada. Per a nosaltres el millor poble medieval de Catalunya. És bonic, autèntic, i té de tot. Et dóna la sensació de transportar-te a una altra època i no és per res orientat al turista (almenys no ho recordem així).

Un dels llocs que més ens va agradar va ser la Plaça de les Voltes, que s’arriba entrant per un carrer amb diversos arcs de pedra.

Pobles medievals de Girona - Plaça de les Voltes de Peratallada

Pobles medievals de Girona – Plaça de les Voltes de Peratallada

Pobles medievals de Girona - Peratallada

Pobles medievals de Girona – Peratallada

Pobles medievals de Girona - Carrers de Peratallada

Pobles medievals de Girona – Carrers de Peratallada

Pobles medievals de Girona - Carrers de Peratallada

Pobles medievals de Girona – Carrers de Peratallada

Com anar a Peratallada i consells pràctics.

 • Com anar en cotxe a Peratallada: Peratallada és a prop de Pals, uns 15 min, així que una bona ruta és començar per Begur, veure Pals i acabar a Peratallada. Des de Girona hi ha 45min i des de Barcelona 1h 45min.
 • Com anar en transport públic a Peratallada: A Peratallada només es pot anar en bus. Podeu veure els horaris d’autobusos que van a Peratallada en la web de Sarfa.
 • Dormir a Peratallada: Passar un cap de setmana en pobles medievals i dormir allà és molt bona idea. Aquí podeu trobar allotjament a Peratallada.

Monells

Acabem la nostra ruta de pobles medievals de Girona a Monells. Tant companyes de treball de Laura com la meva germana ens havien recomanat aquest petit poble de Girona. Era poc conegut fins que es va rodar la pel·lícula “Ocho apellidos catalanes”. La majoria d’escenes estan rodades a la plaça principal del poble. Quan vam estar anàvem sols pels silenciosos carrers (per fi, un poble que podem veure tranquils) i la poca gent que ens creuàvem semblaven viure al poble.

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Pobles Medievals de Catalunya a Girona: Monells

Sens dubte Monells és a la llista dels nostres preferits i per tant us recomanem que el visiteu.

Com anar a Monells i consells pràctics.

 • Com anar en cotxe a Monells: El poble de Monells és a prop de la Bisbal de l’Empordà. Des de Barcelona teniu aproximadament 1h i mitja i des de Girona 40 min.
 • Com anar en transport públic a Monells: La Sarfa té parada al poble de Cruïlles que està a mitja hora caminant de Monells. Com vam anar en cotxe no sabem que tal serà aquest tros, ja que sembla una carretera secundària, i no sabem si serà molt segur anar caminant.
 • Dormir a Monells: Aquí podreu trobar allotjament al poble de Monells. ?

Sant Llorenç de la Muga

A menys d’una hora de Girona trobem el poble medieval de Sant Llorenç de la Muga. És un dels pobles mediavals millors conservats. Si aneu, a part de veure el poble, també podeu fer la ruta de l’ermita de Sant Antoni i banyar-vos al riu.

Poble medieval de Sant Llorenç de la Muga

Pobles medievals de Barcelona

Rupit

Vam estar a Rupit a l’escapada que vam fer a la comarca d’Osona. El poble és molt petit però a part de tenir una carrers molt peculiars també ens ofereix excurisiones per la muntanya. Nosaltres vam fer una excursió aquest dia fins arribar a un salt d’aigua a menys d’una hora del poble. Us ho recomenem!

Si voleu saber com anar a Rupit o més informació del poble o de la zona podeu llegir l’entrada que vam fer sobre Osona fa un temps.

Pobles Medievals a Barcelona: Cases del poble de Rupit

Pobles Medievals a Barcelona: Cases del poble de Rupit

Pobles Medievals a Barcelona: Excursió al Salt de Sallent a Rupit

Pobles Medievals a Barcelona: Excursió al Salt de Sallent a Rupit

Tavertet

Si aneu a Rupit no us podeu perdre Tavertet. Des del poble es veu una de les millors vistes que hem vist des d’una població catalana. Podem veure des de dalt el Pantà de Sau i totes les muntanyes del voltant. El poble, igual que la majoria dels que hem parlat en aquesta entrada, el podeu veure en poca estona.

Si voleu saber com anar a Tavertet o més informació del poble o de la zona podeu llegir l’entrada que vam fer sobre Osona fa un temps.

Pobles Medievals de Barcelona: Tavertet

Pobles Medievals de Barcelona: Tavertet

Pobles Medievals de Barcelona: Vistes del pantà de sau des de Tavertet

Pobles Medievals de Barcelona: Vistes del pantà de sau des de Tavertet

Pobles Medievals a Tarragona

Montblanc

Montblanc és el poble emmurallat millor conservat de tot Catalunya. Veure tota la seva muralla us portarà una bona estona i podreu veure que ben conservada que està. Nosaltres vem descobrir Montblanc fa poc però ens va agradar molt. Explica la llegenda que Sant Jordi va matar el drac en aquest poble medieval, concretament a la que avui es coneix com a porta torre de Sant Jordi. Per Sant Jordi (23 d’Abril) es celebra a Montblanc la Setmana Medieval de Montblanc. Per ara, tenim pendent tornar durant aquesta setmana per poder explicar-vos amb més detall!

Pobles Medievals de Tarragona - Montblanc

Pobles Medievals de Tarragona – Montblanc

Pobles Medievals de Tarragona - Montblanc

Pobles Medievals de Tarragona – Montblanc

Què veure a Montblanc en vídeo: