La derrota de l’11 de setembre de 1714

Catalunya ha sigut derrotada el dia 11 de Setembre de 1714. Felip V, amb la intenció de controlar la ciutat de Barcelona, mana construir una Ciutadella militar. Per fer-ho enderroca més de mil cases del barri de la Ribera, més conegut com el Born, i la converteix en la Ciutadella més gran d’Europa.

Juntament amb la Ciutadella es construeix el Castell de Montjuïc.

L’alliberament de la Ciutadella

La revolució de Setembre de 1868 ha conclòs amb el General català Joan Prim com a cap d’estat a Espanya. Sap que els barcelonins desitgen acabar amb la Ciutadella. És per això que impulsa el seu enderrocament i gràcies als voluntaris enderroquen gran part de la Ciutadella.

Parròquia Castrense

Estàtua a Joan Prim

En homenatge al General Prim trobem una estàtua prop de l’entrada de l’estació de França.

Exposició Universal del 1888

Amb motiu de l’Exposició Universal l’alcalde de Barcleona, Rius i Taulet, impulsa la urbanització del parc fent construir quatre indrets emblemàtics del parc:

La Cascada Monumental

Josep Fontserè, arquitecte d’aquesta font emblemàtica del parc, compta amb el jove Antoni Gaudí. Un estudiant desconegut que fa petites aportacions a l’obra per tal de poder-se pagar els estudis.

Font del parc de la Ciutadella Font del parc de la Ciutadella

El restaurant: Castell dels tres dragons

Per l’exposició també es va fer el restaurant que fins fa poc ha sigut el museu de Zoologia. Ara resta tancat.

Castell dels tres dragons

L’Hivernacle

Aquest emblemàtic edifici va combinar el ferro i el vidre, inspirant-se en el Crystal Palace, construït 30 anys abans en l’exposició de Londres.

L'hivernacle del Parc de la Ciutadella

A part d’aquests edificis també es construeix el Museu Martorell de Geologia i l’Umbracle.

Museu Martorell de Geologia L'Umbracle al Parc de la Ciutadella

L’estàtua del mamut

A principis del segle XX s’instal·la al parc el mamut de pedra, la primera i única de les reproduccions a mida natural d’animals extingits que la Junta de Ciències Naturals volia instal·lar al parc. Un altre projecte fallit a Barcelona.

Estàtua del mamut al Parc de la Ciutadella

Avui en dia és un punt on fer-se fotografies amb els més petits, i no tant petits. És típic seure a la trompa de l’animal. Com estarà la pobre!

El parc de la Ciutadella a l’actualitat

Parc de la Ciutadella

De l’època de Felip V només queden l’Arsenal (Parlament de Catalunya), la capella (Parròquia Castrense) i el Palau del Governador (IES Verdaguer).

El Parlament de Catalunya

A dins del parc trobem el Parlament de Catalunya, antic Arsenal durant l’època de Felip V. Fa poc, han canviat l’escut de Felip V per les quatre barres a la façana de l’edifici.

Parlament de Catalunya Escut al Parlament de Catalunya

Actualment el parc és un dels més extensos de Barcelona i un lloc de trobada i passejada per molts barcelonins. També hi trobem molta gent corrent, passejant al gos, jugant a ping-pong o fent tot tipus d’activitats en grup.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Monument als barcelonins morts als camps d'extermini nazis

Parc de la Ciutadella