Si mireu els llibres de la Ruta del Modernisme de Barcelona veureu que hi ha molts llocs a visitar. Nosaltres us volem fer un resum dels llocs que més ens agraden i creiem que són imprescindibles de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
Imprescindibles de la Ruta del Modernisme de Barcelona segons Equipatge de mà
Per saber quins edificis visitar, vem seguir la ruta oficial (un llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona), però no tots els llocs ens van semblar prou interessants com per esmentar-los.
Comencem la nostra Ruta del Modernisme al barri del Fort Pienc de Barcelona, allà ens espera l’antiga Central Catalana d’Electricitat.
Consell: Si voleu fer aquesta Ruta del Modernisme en un o dos dies la millor opció és comprar-se la targeta HolaBCN! d’un o dos dies.
Antiga Central Catalana d’Electricitat
L’antiga Central Catalana d’Electricitat és el punt de partida de la nostra Ruta del Modernisme. Situada entre l’Estació del Nord i l’Arc de Triomf, a l’Avinguda Vilanova 12, trobem un edifici no gaire conegut però dels nostres preferits. És obra de l’arquitecte Pere Falqués i Urpí.
Castell dels Tres Dragons
Si anem cap a Arc de Triomf i baixem el Passeig de Lluís Companys arribarem al Parc de la Ciutadella. El primer edifici que veurem és obra de Lluís Domènech i Montaner, el Castell dels Tres Dragons, i es considerat un dels primers exemples del Modernisme de Barcelona. Al costat d’aquesta obra trobem l’Umbracle i l’Hivernacle, aquest últim està una mica abandonat.
Si teniu temps, feu una volta pel parc. Podeu veure la Cascada Monumental on un jove Antoni Gaudí va fer petites aportacions.
Fanals de la Plaça Reial
Un cop hem passejat pel Parc de la Ciutadella sortim per la sortida de Passeig Picasso i atravessem el barri del Born, la plaça Sant Jaume i baixem cap a la Plaça Reial. Durant aquest camí, tot i que no hi ha obres modernistes no podeu deixar d’admirar l’església de Santa Maria del Mar, el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.
A la Plaça Reial trobem dos fanals que van ser dissenyats per un jove Gaudí a l’any 1878. Aquests fanals estan rematats pels atributs del déu Hermes, patró dels comerciants, que consisiteix en dues serps en una vara i un casc alat.
Palau Güell
Sortim de la Plaça Reial per les Rambles i les atravessem per entrar al barri del Raval pel carrer Nou de la Rambla.
A bell mig del Raval, concretament al carrer Nou de la Rambla, trobem el Palau Güell. Aquest Palau va ser de la primera gran obra d’Antoni Gaudí, encarregada pel seu mecenes Eusebi Güell. Aquesta casa, declarada bé del Patrimoni mundial per l’UNESCO, tenia com a objectiu ser la casa de ciutat de la família Güell, ja que en aquella època els Pavellons Güell es trobàven a les afores de la Barcelona.
Casa Martí (Els Quatre Gats)
Deixant enrere el Palau Güell ens encaminem cap al barri Gòtic. Aquí ens trobem la Casa Martí, molt més coneguda com Els Quatre Gats. La taverna que hi ha a la planta baixa d’aquesta obra de Josep Puig i Cadafalch va ser un lloc de reunió de personalitats com Pablo Picasso o Santiago Rusiñol.
Palau de la Música Catalana
Després de veure Els Quatre Gats anem cap a Via Laietana i pujem una mica. La pròxima parada serà el Palau de la Música Catalana. Aquesta obra va ser un encàrrec de l’Orfeó Català a Lluís Domenech i Montaner que impressiona per la seva façana, el seu interior i la seva acústica. Si voleu saber més d’aquesta gran obra del Modernisme Català podeu llegir l’entrada sobre el Palau de la Música Catalana.
Hi ha visites guiades cada dia pels matins i en Setmana Santa i els mesos de Juliol i Agost també hi ha visites per les tardes. Nosaltres vem fer la visita guiada al Palau de la Música i és molt recomanable. Si voleu més informació sobre els horaris i els preus podeu consultar aquesta pàgina web.
Casa Pascual i Pons
Un cop visitat el Palau de la Música podem tornar a Portal de l’Àngel i pujar cap a Passeig de Gràcia. La primera obra modernista que trobarem en aquest carrer tan exclusiu de Barcelona és la Casa Pascual i Pons. És obra d’Enric Sagnier i Villavecchia.
Una de les coses en les que ens hem de fixar són les vidrieres on es representen personatges medievals.
Casa Rocamora
Si seguim per Passeig de Gràcia, a la següent illa, trobem la Casa Rocamora. Aquest edifici obra dels germans Bassegoda és juntament amb la Casa de les Punxes, que visitarem més endavant, un dels conjunts arquitectònics més grans de l’Eixample.
Casa Amatller
Després de veure la Casa Rocamora seguim pujant per Passeig de Gràcia però canviem de vorera. Justa abans d’arribar a la Casa Batlló trobem la Casa Amatller. Aquesta obra va ser encarregada pel xocolater Antoni Amatller a Puig i Cadafalch.
Puig i Cadafalch va idear un palau gòtic urbà i a la seva façana podreu veure a Sant Jordi matant al drac.
L’interior de la Casa Amatller es pot visitar, a la seva web podeu consultar horaris i preus.
Casa Batlló
El següent edifici que trobem a Passeig de Gràcia és la Casa Batlló. Josep Batlló magnat del tèxtil i propietari de varies fàbriques, com per exemple l’antic Vapor Batlló del carrer Urgell (actual Escola Industrial), va encarregar la remodelació de la seva casa a Antoni Gaudí.
Antoni Gaudí va reformar la casa de dalt a baix creant un cinquè pis, construïnt soterranis i alterant la forma de totes les habitacions amb les seves àmplies corbes. De manera que no hi ha cap angle recte en tota la casa.
Hi ha dues versions sobre què representa la façana de la Casa Batlló. Una diu que fa homentage a la festa de Carnaval amb les màsqueres de ball representades als balcons, el barret d’arlequí al terrat i el confeti a la ceràmica multicolor de la façana. L’altre versió diu que és en honor a la llegenda de Sant Jordi (Patró de Catalunya) amb ell llom del drac al terrat, la llança clavada al rèptil a la torre i els balcons de ferro representant elss cranis de les restes dels àpats del drac. A nosaltres ens agrada més la versió de Sant Jordi i més després d’haver visitat les golfes de La Pedrera.
Diuen, ja que encara no hem tingut ocasió de visitar el seu interior, que si la façana és impressionant el seu interior encara ho és més. Si voleu visitar la Casa Batlló aquí podeu comprar les entrades.
La Pedrera o Casa Milà
A pocs metres de la Casa Batlló trobem La Pedrera. Potser per la seva façana no us atreu tant com la casa Batlló però la terrassa i les golfes mereixen una visita. Podeu llegir la nostra entrada sobre la Pedrera per conèixer tots els problemes que va tenir Gaudí durant la seva construcció i un cop finalitzada. Segur que després de llegir-la decidireu fer-li una visita. En aquesta pàgina podeu comprar l’entrada de la Pedrera, així us podreu estalviar la cua per comprar-la.
Sagrada Família
Fins aquí hem pogut fer tot caminant perque les distàncies eren petites però ara us recomanem que agafeu el metro perquè ja estareu cansats i està una mica lluny.
La Sagrada Família és l’obra més important d’Antoni Gaudí, una obra que no va poder veure finalitzada i que la majoria de barcelonins creiem que no tindrem la sort de veure-la acabada. Fa poc vem anar i ens va encantar, com Gaudí va dissenyar els vitralls per que amb la llum de matí entrés llum de tons freds i per la tarda de colors càlids. També us recomenem que a part de la visita guiada pugeu a les torres. Hi ha molt bones vistes de la ciutat de Barcelona.
Si voleu podeu comprar l’entrada per la visita amb audioguia online per evitar cues i si a més a més voleu pujar a les torres podeu comprar les entrades de la visita guiada i pujada a les torres a la pàgina oficial de l’Oficina de turisme de Barcelona.
Recinte Modernista de Sant Pau
Quan sortim de la Sagrada Família hem de pujar per l’Avinguda Gaudí fins el Recinte Modernista de Sant Pau. Aquest recinte ha sigut durant molts anys l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Va ser dissenyat per Lluís Domènech i Montaner i cada pavelló era per una especialitat i amb jardins al voltant. Podeu llegir més sobre el Recinte Modernista de Sant Pau. Si us agrada i voleu fer una visita podeu comprar l’entrada a la pàgina oficial de l’Oficina de Turisme de Barcelona.
Parc Güell
Per arribar al Parc Güell hem d’anar a agafar el bus 92 al carrer Maria Claret entre Cartagena i Castillejos. En 20 minuts arribarem al Parc Güell.
El Parc Güell és sense cap dubte un dels llocs més visitats de la ciutat de Barcelona. Tot i que ara atreu a milions de persones, quan Antoni Gaudí va construir la ciutat jardí que li va demanar el seu amic Eusebi Güell, va ser un fracàs. Ningú va voler anar a viure a aquesta zona de Barcelona. Podeu llegir més a l’entrada de Parc Güell una ciutat destinada al fracàs.
Des de fa uns anys s’ha de pagar per entrar a la zona monumental, podeu comprar l’entrada per no fer cues en aquest enllaç. Però si sou de Barcelona podeu entrar gratuïtament si llegiu aquesta entrada.