Recentment hem estat dos cops al Palau de la Música: primer vem fer la visita guiada, on vem poder veure el palau buit i després vem estar en un concert de música de cinema, concretament de la banda sonora d’Star Wars.

Amb aquestes dues visites hem pogut gaudir de l’obra de Domènech i Montaner de dues maneres molt diferents: a la primera visita descobrint l’arquitectura i història del Palau i durant el concert veient el seu poder d’emocionar al públic amb la seva imponent acústica.

Sala de concerts del Palau de la Música Catalana

Sala de concerts del Palau de la Música Catalana

Visita Guiada al Palau de la Música Catalana

La visita guiada al Palau de la Música ens mostra com és i d’on ve el Palau. Una obra considerada patrimoni mundial per la UNESCO que forma part de la Ruta del Modernisme de Barcelona.

El Palau de la Música Catalana va ser encarregat a Domènech i Montaner per l’Orfeó Català per ser la seva seu l’any 1905. L’arquitecte va concebre l’edifici en tot detall. Ell mateix va dibuixar cada una de les escultures i elements que trobem dins del Palau. Lluís Domènech i Montaner va dissenyar i orquestrar una obra mestra.

El Palau és una obra d’art que fomenta i potencia que altra gent pugui interpretar un altre tipus d’art: la música. Segur que si l’arquitecte sabés que s’hi realitzen tres-cents concerts anuals es sentiria molt orgullós de la seva feina.

Visita guiada al Palau de la Música: Làmpada de l'Orfeó Català

Visita guiada al Palau de la Música: Làmpada de l’Orfeó Català

Balcó del Palau de la Música Catalana

Des de fa poc a la visita guiada al Palau es pot accedir a un lloc que durant els concerts està tancat al públic. Es tracta del balcó que dóna al carrer de Sant Pere Més Alt. A les columnes, on l’arquitecte també va fer ús del trencadís, podem veure motius florals i mosaics de tots colors.

Abans d’entrar a la sala principal del Palau, la dels concerts, podem veure falsos balcons. Aquests es van dissenyar amb la intenció de que donés la sensació que no entraves al edifici fins que entraves a la sala de concerts.

Columnes del balcó del Palau

Columnes del balcó del Palau

Balcons falsos del Palau de la Musica

Balcons falsos del Palau de la Musica

La sala principal del Palau de la música

A la sala principal del Palau de la Música podem veure que el disseny del Palau estava cuidat en tots els detalls.

Darrere de l’escenari, sota l’orgue, veiem a les muses. Aquestes hi són per inspirar als músics que hi ha a l’escenari.

Visita guiada al Palau de la Música: Orgue i muses

Visita guiada al Palau de la Música: Orgue i muses

Al mig del sostre, una gran claraboia de vidre amb vidres de colors fa entrar la llum natural al Palau. Com si es tractés d’un gran sol, aquest dóna vida a la sala aportant llum de tots colors.

Visita guiada al Palau de la Música: Sostre de vidre del Palau de la Música Catalana

Visita guiada al Palau de la Música: Sostre de vidre del Palau de la Música Catalana

Es diu que el Palau és un edifici Wagnerià, que constitueix l’art total. Una suma de disciplines que el fan una obra única: en ella hi van treballar vidriers, escultors, pintors… tots dirigits pel director d’orquestra: l’arquitecte. La perfecta coordinació de tots aquests artistes van fer que el Palau es pogués construir en tan sols dos anys i deu mesos.

Escultures al Palau de la Música Catalana

Escultures al Palau de la Música Catalana

Viure un concert al Palau de la Música

Després d’haver vist un concert en directe podem assegurar-vos que el que es diu de la seva acústica és totalment cert. Molts músics i directors d’orquestra elogien aquesta característica del Palau. En certs moments del concert, tot i ser lluny de l’escenari et fa posar la pell de gallina.

Escales al primer pis del Palau

Escales al primer pis del Palau

Concert al Palau de la Música

Concert al Palau de la Música

Sostre i claraboia de vidre del Palau

Sostre i claraboia de vidre del Palau

El Palau va ser concebut com una sala de concerts de caràcter popular, i avui en dia manté una mica aquest propòsit. A diferència d’altres llocs com el Liceu, podem arribar a veure simfòniques de prestigi a preus bastant assequibles: des de 25 euros (en els llocs més allunyats de l’escenari).

I vosaltres? Heu estat mai al Palau de la Música? Penseu com nosaltres que es tracta d’una obra mestra?