Sí, hem estat a Berlín en ple gener, i els pitjors dies pel que fa a fred es refereix. En alguns moments vam estar a -10ºC i, com és normal, tot Berlín estava nevat.

Una de les primeres coses que vam fer a Berlín va ser quedar amb un amic que hi viu, en Josep. Ell ens va fer de guia ja que porta un temps vivint allà i es coneix la ciutat millor que nosaltres. Ens va portar a l’Aeroport de Tempelhof, el parc urbà més gran de Berlín. Aquest antic aeroport va fer el seu últim servei l’any 2008, passant a ser un parc l’any 2010 per la pressió dels propis berlinesos.

Terminal de Berlin - Tempelhof
Terminal de Berlin – Tempelhof

Història de l’Aeroport de Tempelhof

L’Aeroport de Tempelhof va ser un dels aeroports més importants a principis del segle XX. L’any 1926, amb deu vols diaris, era el aeroport més gran d’Europa. La terminal de l’aeroport va ser l’edifici més gran fins que es va construir el pentàgon.

El 1948, el costat soviètic de Berlín va bloquejar l’accés per carretera al Berlín capitalista. Com Tempelhof estava al costat americà, Tempelhof es va començar a fer servir com a pont aeri per proveir d’aliments als dos milions del Berlín capitalista. Ni més ni menys que 1400 vols diaris!

Avui en dia, aquest antic aeroport s’utilitza com a parc per anar amb bicicleta o sortir a córrer. A més, en èpoques de millor temps també es fan picnics, barbacoes … però no en el mes de gener!

Avió aterrant a Tempelhof durant l'època del mur de Berlín
Avió aterrant a Tempelhof durant l’època del mur de Berlín
Berlinesos fent esport a l'Aeroport de Berlín Tempelhof
Berlinesos fent esport a l’Aeroport de Berlín Tempelhof

Aeroport de Tempelhof nevat

Com podeu veure a les imatges quan vam estar nosaltres, poca pista es veia. Els elements que el podien fer-se considerat com un aeroport eren les senyals dels carrils pels quals circulaven els avions. Mai podreu veure una de tan a prop, tret que sigueu operaris en un aeroport!

Senyal de pistes d'aterratge a l'aeroport de Berlín Tempelhof
Senyal de pistes d’aterratge a l’aeroport de Berlín Tempelhof

Vam poder veure com gent local practicava kite snowboarding. Aquest esport es tracta de  fer snowboarding amb un cometa per agafar impuls amb el vent, ja que al parc no hi ha desnivells.

Actualment l’edifici de la terminal acull els refugiats de Síria per Alemanya i, òbviament, no es pot accedir-hi.

Vist al mapa, Tempelhof sembla petit. Bé, tot a Berlín sembla petit. No us deixeu enganyar per les distàncies! Nosaltres vam creuar Tempelhof i de punta a punta ens va portar tranquil·lament una hora…

Aeroport de Templehof nevat
Aeroport de Tempelhof nevat
Kite snowboarding a l'Aeroport Tempelhof a Berlín
Kite snowboarding a l’Aeroport Tempelhof a Berlín

Com arribar a l’Aeroport de Tempelhof

Per arribar a l’aeroport de Tempelhof podem anar a la S-Bahn (Tren) o a l’U-Bahn (metro).

Metro:  Tempelhof, línia U6.
Tren : Tempelhof, línies S45 i S47.

Informació útil de Berlín