Fa unes setmanes va ser el 48h Open House Barcelona i com us vem comentar volíem visitar diversos indrets. Tot i que no ho teníem previst, vem visitar els Pavellons Güell i sobre aquesta finca d’estiueig de la família Güell us parlarem avui.

Pavellons Güell

Pavellons Güell

La casa d’estiueig de la Família Güell

A mitjans del segle XIX Joan Güell, un indià que va fer fortuna a Cuba, va comprar una masia a Les Corts. En aquells moments Les Corts no pertanyia a Barcelona, era un poble independent on moltes famílies benestants adaptaven masies per l’ús de casa d’estiueig. La casa de la finca, que comptava amb camps de conreu, és el que avui en dia és l’estructura principal del Palau de Pedralbes.

Porta dels Pavellons Güell

Porta dels Pavellons Güell

El fill de Joan Güell, Eusebi Güell, va adquirir més masies i aconseguí una finca enorme. Aquesta finca limitava pel nord amb el carrer de Jordi Girona i George R. Collins, per l’est amb l’Avinguda Pedralbes, pel sud arribava fins al cementiri de Les Corts i per l’Oest amb l’actual Facultat d’econòmiques.

Les obres de Gaudí

Els Pavellons els trobem a l’est de la finca, limitant amb l’Avinguda de Pedralbes. Tot i que la finca és encarregada a Joan Martorell, les portes i les cavallerisses són obres d’Antoni Gaudí.

Cavallerisses dels Pavellons Güell

Cavallerisses dels Pavellons Güell

La porta del costat est és una reixa de ferro amb forma de drac i amb ulls de cristalls, aquesta figura representaria a Ladó. Aquest era el drac guardià del Jardi de les Hespèrides que esperava a Hèrcules a l’obra l’Atlàntida de Jacint Verdaguer. A part del drac també trobem un taronger que fa referència a aquesta obra. En aquesta porta també trobem referències a la família Güell ja que trobem flors de cotó, referent a la industria tèxtil que tenien.

Actualitat

Actualment pertany a la Universitat de Barcelona i hi trobem el jardí botànic de la Facultat de Biologia. Cal dir que, després de tants anys estudiant a la facultat de biologia, em vaig assabentar l’altre dia que teníem un jardí botànic! I encara més, jo no sabia que la “porta” que hi ha entre la meva facultat i la de Geologia és obra de Gaudí. A la Facultat de Farmàcia trobem una altre porta, obra de Gaudí i que formava part de la casa d’estiueig de la família Güell.

Porta de Gaudí a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona

Porta de Gaudí a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Així que va ser una visita molt enriquidora!

Horaris i preus dels Pavellons Güell

De dilluns a diumenge de 10 a 16h a excepció de festius especials.
Preu: 4€