Avui volem introduir una sèrie d’entrades sobre la Ruta Modernista de Barcelona. Com a Barcelona trobem molts punts d’interès modernistes fer-ho en una entrada ens serà impossible… Així que començarem explicant que és el Modernisme i en properes entrades començarem la ruta.
Què és el Modernisme
El Modernisme és un moviment cultural que va tenir lloc a finals del segle XIX i principis del XX a Europa. Tot i que l’expressió més coneguda del modernisme la trobem a l’arquitectura, també va influenciar a altres àmbits com la literatura o la música. Conegut a la resta d’Europa com Art Noveau, Modern Style, Jugendstil… a Catalunya va tenir una personalitat pròpia que el diferència del de la resta d’Europa.
L’arquitectura modernista a Catalunya es caracteritza per la barreja de la utilització de materials tradicionals catalans amb altres industrials. És una arquitectura decorativa amb predomini de la corba inspirada per les figures de la natura i amb ornamentació molt elaborada utilitzant en molts casos motius naturals.
Ruta del Modernisme de Barcelona
A Barcelona existeix una ruta amb tota l’arquitectura modernista de la ciutat. Molts dels punts d’aquesta ruta són principals atractius turístics de la ciutat i ja els hem visitat, com és el cas del Recinte Modernista de Sant Pau, els Pavellons Güell, el Parc Güell…
Teníem clar que volíem fer la Ruta del Modernisme, però per on comencem? Quin ordre seguim per fer-la a peu i gastar el menor número de bitllets de metro? No sabíem per on començar… Llavors vem pensar que fa un temps, quan ens vem plantejar per primer cop fer la Ruta del Modernisme, l’Ajuntament de Barcelona ens va facilitar el llibre de la Ruta del Modernisme de Barcelona.
Tot i que hem seguit la Ruta del Modernisme proposada des del consistori, nosaltres us parlarem del que més ens ha agradat, farem la nostra pròpia Ruta del Modernisme per Barcelona. La podreu consultar en properes entrades del blog. Si voleu veure la proposada per l’Ajuntament, en aquesta pàgina web la podeu consultar.
Figures importants del Modernisme català
Lluís Domènech i Montaner
Lluís Domènech i Montaner avui en dia és conegut com el més modernista dels artistes de l’època. Va ser professor d’arquitectura, donant classes tant a Gaudí com a Puig i Cadafalch.
Va assolir el seu estil modernista inspirant-se en el que havia vist en altres països europeus, amb tendències com l’Art Noveau a França, la Secession a Àustria i Hongria, o l’Stile Liberty d’Itàlia.
L’antic Hospital de Sant Pau, ara Recinte Modernista de Sant Pau, va ser una de les seves obres més importants. El maó i el marbre eren dos dels materials més utilitzats per Domènech i Montaner, qui describia detalls com el gruix, la qualitat i el color del què dissenyava.
Una altra obra important de Domènech i Montaner va ser el Palau de la Música, encarregada per l’Orfeó Català. Obres com la del Palau de la Música demostraven que Llúis Domenech i Montaner era tot un artista, tant dissenyant com dirigint el seu equip. Era conegut per la seva manera d’orquestrar a tot l’equip: pintors, escultors… tots seguien el seu pla meticulosament dissenyat com si d’una orquestra musical es tractés.
Altres obres importants de Domènech i Montaner van ser l’Institut Pere Mata de Reus o el projecte de cafè-restaurant de l’Exposició Universal, el Castell dels Tres Dragons que es troba al Parc de la Ciutadella. Aquest últim es considera que va ser l’edifici amb el que va començar el modernisme, i on es van utilitzar tècniques després aprofitades en obres més importants.
Antoni Gaudí
Antoni Gaudí va néixer a Reus l’any 1852 i amb 21 anys es va venir a Barcelona a estudiar a l’Escola d’Arquitectura, on va ser deixeble de Domènech i Montaner. Diuen que quan el director de l’escola li va atorgar el títol va comentar: “Qui sap si hem donat el diploma a un boig o a un geni. El temps ens ho dirà”.
Gaudí va conèixer en l’Exposició Universal de 1878 a Eusebi Güell, un industrial, aristòcrata i polític català. Llavors va començar una relació no només d’amistat sinó també professional, ja que Eusebi Güell va decidir ser el seu mecenes. És per això que el cognom Güell és conegut arreu del món per obres com el Parc Güell, el Palau Güell, la Colònia Güell, els Pavellons Güell i el Celler Güell.
El 7 de juny 1926 Antoni Gaudí va ser atropellat per un tramvia i tot i els esforços del personal mèdic, que en un principi pensaven que era un vagabund, va morir tres dies més tard.
Altres grans obres que ens va deixar Gaudí a Barcelona són la Casa Milà (més coneguda com La Pedrera), la Casa Batlló, la Casa Vicens, el Col·legi de les Teresianes, la Casa Calvet i una obra inacabada: la Sagrada Família.
També podem trobar obres de Gaudí a Comillas, Lleó, la Pobla de Lillet, Mataró i Astorga.
Josep Puig i Cadafalch
També deixeble de Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch va ser un arquitecte modernista i polític català. Va arribar a ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona i president de la Mancomunitat Catalana després de Prat de la Riba.
Tot i la seva implicació en la política no va deixar de banda l’arquitectura. A Barcelona podem destacar obres modernistes com la Casa Martí (on es troba els Quatre Gats, el local on es reunien molts artistes del modernisme), la Casa Amatller, el Palau del Baró de Quadres, la Casa Terrades (més coneguda com la Casa de les Punxes) i la Fàbrica Casaramona entre d’altres.
fuetimate
Si algun dia vens per Buenos Aires, també hi ha una ruta del modernisme i fins i tot et trobaràs una sorpresa, altament agradable!
Fuet-i-Mate