L’exposició dels nens a internet, principalment a xarxes socials és un tema que genera polèmica. Volem parlar-ne per que sigueu conscients del que comporta l’exposició dels nens, principalment a les xarxes socials. 

Amb aquesta entrada no us volem convèncer de que no pugeu fotografies del vostres peques a les xarxes socials. Només volem que sapigueu quins riscos hi ha. Perquè el saber és poder.

La gent publica fotos i vídeos del seus fills perquè estan orgullosos d’ells i ho volen compartir amb els seus familiars i amics. Qui no ho està? El problema és que, el que abans era enseñar l’àlbum de fotos a la teva familia i amics, ara s’ha convertit en ensenyar les fotos al món sencer. Nosaltres abans de que neixés la peque ja ho teníem molt clar. No volíem exposar-la ni al blog ni a les xarxes socials. Així els hi vem fer saber als nostres familiars i amics, perquè no té sentit que nosaltres no ho fem i els demés sí. 

Les primeres fotografies que vem pujar viatjant o fent excursions amb ella només sortia el cotxet, però al començar a caminar i fer servir menys el cotxet vem decidir que havia de sortir. La nostra manera de viatjar i en conseqüència el contingut del nostre blog havia canviat gràcies a ella: ara el nostre contingut ja no és de viatje en parella si no en familia. Però no estàvem disposats a pagar qualsevol preu, per això quan publiquem fotografies on surt ella no se li veu la cara, no se la pot reconèixer.

Pujar fotos de nens a xarxes socials. És segur?
Pujar fotos de nens a xarxes socials. És segur?

Què pot comportar pujar fotos de nens a les xarxes socials?

Si esteu en una situació similar a la nostre i no sabeu que fer encara, us explicarem alguns riscos que pot comportar l’exposició o sobre-exposició dels nens a internet. Alguns són obvis, altres no tant i d’altres semblen exageracions però com diu la dita “més val prevenir que curar”.

La informació pot arribar a gent amb males intencions

Avui en dia, tot i que no coneixis a algú personalment, pots saber moltes coses de la seva vida a través de les xarxes socials. Potser massa coses. Cada cop hi ha més instagramers que es guanyen la vida exposant la seva vida, o una part de la seva vida. Una opció totalment respectable. Cadascú pot fer el que vulgui amb la seva vida. Però no ho hem de veure com una cosa normal i fer el mateix amb els nens sense tenir en compte que exposar-los pot tenir conseqüències per ells.

Per exemple, publicar el nostre dia dia amb una foto del primer dia d’escola, amb l’uniforme o xandall de l’escola, de les activitats extraescolars… dóna molta informació sobre direccions, rutines… Aquesta informació en mans de pervertits o persones amb males intencions pot provocar problemes. 

En relació amb les fotografies de l’escola, és un cosa que ens preocupa bastant. Nosaltres no publiquem aquest tipus de fotografia, però moltes escoles si que ho fan. Algunes publiquen fotos dels nens a les xarxes socials on no se’ls hi veu la cara. Però d’altres publiquen fotos on es poden reconèixer. Inclús se’ls pot identificar amb nom i cognom perquè a la bata porten el seu nom i cognom brodats. Ha quedat clar que nosaltres no volem que ningú pugi fotos de la peque, però ens preocupa que quan fagin fotos a l’escola per les xarxes socials l’apartin del grup. Aquest fet farà que ella es senti malament? 

En relació amb aquest punt, també us recomanaríem que no pugeu fotos sense roba o amb poca roba.

Cyberbullying

El ciberbullying està a l’ordre del dia i en un moment donat nosaltres podem pujar una fotografia que ens sembli molt maca o representativa d’un moment determinat però hem de pensar que potser, en uns anys, li pot provocar problemes al nen. A ningú ens agrada que el món sencer hagi vist fotos de situacions que puguin ser vergonyoses.

Hem de pensar que un cop publiquem una foto a les xarxes socials allà es queda, i tot i que l’esborrem algú ja se la pot haver descarregat. 

Autoestima del nen

Quan aquests nens es facin una mica més grans pot ser que els hi encanti tenir publicades fotos i vídeos seus per veure i recordar la seva infància. En canvi, pels més introvertits, pot provocar-lis problemes d’autoestima. Cada nen és diferent i no sabem com els hi pot afectar aquesta exposició.

Gestió de la privacitat de les fotografies

Una cosa important a tenir en compte és com compartim les fotografies. Algunes xarxes socials donen la opció de que només puguin veure les fotografies els teus contactes, com és el cas de Facebook. Però tot i que pugeu les fotos de manera privada, Facebook les podrà utiltizar pel seu ús.

Si les pugeu a Instagram ja sigui com a fotografies o stories, el més probable és que sigui públic. A no ser que tingueu el vostre perfil tancat només a contactes, qualsevol persona pot veure la foto o vídeo. Tingueu en compte que tot i que els stories s’esborren en 24h, la gent ja se’ls pot haver descarregat.

En el cas dels blogs, tota la informació és pública i a més a més és indexada pels buscadors. Si algú busca fotos a Google, les imatges del blog apareixeran als resultats de cerca, amb el que és molt fàcil que la gent arribi a veure-les. En el cas de les fotografies del nostre blog no és el primer cop que ens hem trobat les nostres imatges anunciant productes. Què en pensarieu si ho fessin amb la imatge del vostre fill sense el vostre permís?

Vull pujar fotografies dels meus fills/filles a internet de manera més segura

Fins ara us hem explicat els riscos que comporta. Si un cop coneixent tot això decidiu pujar fotografies, aquestes son les nostres recomanacions:

  • Comproveu la configuració de la xarxa social per saber quines dades estem compartint (ubicació) i amb qui (perfil públic o privat).
  • No publicar les fotografies a l’instant. Per evitar que es puguin deduïr rutines.
  • Intentar que als peques no se’ls hi vegi la cara.
  • Evitar donar dades personals com el nom del nen, el nom de l’escola o llocs que freqüenteu.

Tal i com vem escriure en aquesta publicació d’Instagram sobre aquest tema, no hi ha cap decisió bona o dolenta. Tots els pares i mares i volem el millor pels nostres fills, però creiem que és important que tingueu en ment la part dolenta d’aquesta exposició. ¿Vosaltres mostreu als vostres fills a les xarxes socials? Podeu dir la vostra als comentaris.