El Far del Fangar és una de les imatges principals del Delta de l’Ebre. Per nosaltres, el motiu principal d’anar al Delta de l’Ebre era visitar el Far del Fangar, però ja que érem allà vem aprofitar per veure més llocs de la zona. Tot i així com el tema d’avui és el maravellós far de la Punta del Fangar, deixarem la resta de visites per un altra entrada.

Far del fangar al Delta de l'Ebre

Far del Fangar

Excursió caminant al Far del Fangar

La nostra intenció (quan no sabíem ni on era, ni com era el camí) era anar fins al far en bicicleta, però no va poder ser així. La Platja de la Marquesa i la Punta del Fangar estan protegides i en alguns trams trobem un cablejat que protegeix les dunes, pel que has de passar caminant per l’aigua tot mullant-te els peus.

Un cop vem saber que s’havia de fer caminant, ens vem informar de com anar fins allà. Un cop ho saps, no és gaire complicat: s’ha d’anar en cotxe fins a la Platja de la Marquesa i allà començar a caminar. Aneu amb compte amb les indicacions del GPS. Nosaltres li vem fer cas i per estalviar-nos cinc minuts de ruta ens va portar per una carretera molt secundària, no apta per pixapins de ciutat com nosaltres. ?

Platja de la Marquesa al Delta de l'Ebre

Platja de la Marquesa al Delta de l’Ebre

Mullant-nos els peus a la Platja de la Marquesa

Mullant-nos els peus a la Platja de la Marquesa

Excursió al Far del Fangar, primer intent

El primer dia que vem intentar anar fins al far vem començar a caminar gairebé a les vuit de la nit, i el far semblava que en comptes d’apropar-se cada vegada estigués més lluny. El paisatge de dunes et fa sentir com si fossis al desert, i que el far no és més que un miratge. Teòricament hi ha quatre quilòmetres i poc fins a arribar al far, però la sensació no era aquesta.

Miratge del far del Fangar

Miratge del far del Fangar

Ens va fer por que se’ns fes de nit en una platja en què l’única il·luminació seria la de la lluna. No, no portàvem llanternes i la bateria dels mòbils estaven a les últimes, normal per l’hora del dia que era… Com encara ens quedava un dia més al Delta vem decidir tornar a l’endemà i anar tranquil·lament.

Platja de la Marquesa al Delta de l'Ebre

Platja de la Marquesa al Delta de l’Ebre

Excursió al Far del Fangar, ara sí!

El segon dia vem tornar a intentar fer l’excursió fins al far al matí, deixant el cotxe a l’aparcament de la platja de la Marquesa a les 11:30h. Aquest dia el problema no era la llum, sinó el sol picava fort i pintava una ruta complicada. Per sort el vent que feia va alleujar la calor, inclús va haver-hi un moment en els que vem haver de posar-nos el jersei perquè teníem fred. A part de roba d’abric, ja que és una zona de molt de vent, no està de menys portar alguna cosa de menjar i sobretot aigua, per no deshidratar-nos durant el recorregut.

Tant la platja com el far són un paisatge que et fa desconnectar, que et sembli que estás molt i molt lluny de la ciutat, quan realment hi ha grans ciutats com Tarragona a pocs quilòmetres. No hi ha res més que sorra, dunes, aigua i trobem molt poca gent durant el recorregut.

Dunes a la Punta del Fangar

Dunes a la Punta del Fangar

Laura a les Dunes de la Punta del Fangar

Laura a les Dunes de la Punta del Fangar

Després de dunes i més dunes, de quilòmetres de platja amb sorra verge, vèiem que el far ja no era tan lluny, que el viatge havia valgut la pena i que ja, per fi, veiem que era possible arribar-hi. Mes o menys vem trigar mitja hora en arribar des d’on vem deixar el cotxe fins al Far del Fangar.

El Far del Fangar dóna llum als vaixells de la zona per alertar de la Punta del Fangar, però no és el primer que va existir en aquesta zona. Durant la guerra civil espanyola es va cremar el primer far de la zona, construït l’any 1864. Aquest antic far comptava amb personal pel manteniment, però els viatges amb cavallerisses fins a aquesta zona de difícil accés van fer que s’automatitzés el seu funcionament.

Quan es va cremar aquest far, es va contruïr una torreta de 8 metres d’alçada, que l’any 1970 va quedar obsoleta i va ser substituïda pel far que trobem actualment, un far de 20 metres d’alçada.

Far del Fangar

Far del Fangar

Com arribar a el Far de l’Fangar al Delta de l’Ebre

Nosaltres vem anar en cotxe des de Barcelona. Aproximadament hi ha 2h i 10 minuts fins a l’aparcament on deixes el cotxe i comences a caminar fins a la Punta de l’Fangar. Si creieu que és molt per fer d’anada i tornada el mateix dia podeu dormir allà una nit, com vam fer nosaltres al Càmping Alfacs, a Alcanar. No està molt lluny de la Punta de l’Fangar (uns 40 min en cotxe).

Mapa para llegar a la punta del fangar-2