En aquesta entrada us volem explicar algunes curiositats de Flandes que ens han semblat interessants. Aquestes les vem aprendre durant la nostra escapada de quatre dies a Bèlgica on vem visitar Bruges, Gant i Brussel·les.

Curiositats de Flandes: Com saber si una casa era de rics o de pobres

Si voleu saber si en les cases de Flandes vivia gent rica o pobre és molt fàcil. Només us heu de fixar en els esglaons de la part superior de les façanes, les finestres, els balcons o superfícies que sobresurten de les cases i si donen als canals.

Les cases típiques de Bruges, Gant i altres ciutats de Flandes tenen forma d’escala a la part superior. La seva funció era que fos més fàcil pujar a netejar la llar de foc, treure la neu… però té un significat més enllà del manteniment. Segons ens van explicar, com més esglaons tenia la teulada, més rics eren els propietaris d’aquesta casa.

Curiositats de Flandes - Graons de les cases

Curiositats de Flandes – Graons de les cases

Passejant per Bruges ens va cridar l’atenció que algunes finestres estaven tapiades, ¿però per què? Si el sol és més aviat un bé escàs a Bèlgica… amb el que ens agrada a nosaltres que ens entri llum natural a casa… Això és així perquè fa anys existia un impost sobre el sol, quantes més finestres tinguessis, més havies de pagar. Això va fer que les famílies que no s’ho podien permetre haguessin de tapar les finestres.

A part d’aquest impost també existia un impost sobre les superfícies aèries. Si veieu que una casa té una mena de balcó que sobresurt de la façana vol dir que aquesta família tenia diners i podia assumir aquest impost.

Si a més de tot l’anterior, la casa dóna als canals podrem afirmar que era gent molt rica. Només la gent amb mes diners es podia permetre tenir unes condicions d’higiene més o menys decents per poder llençar els excrements al canal i evitar que la seva casa fes mala olor.

Consell: Si viatgeu a Bruges i encara no teniu hotel podeu anar al que vem anar nosaltres. Per lo maco i cèntric que era ens va sortir molt barat. Totalment recomanable! Aquí us deixem l'enllaç.

Curiositats de Flandes: Tambor de la Torre de Belfort de Bruges és el més gran del món

Encara que sembli mentida, el tambor de la Torre de Belfort de Bruges és el mes gran del món. Pesa unes 9 tones i cada dos anys canvien les seves melodies. Podeu veure-ho i escoltar-ho en el vídeo del dia 3 del nostre viatge a Bèlgica.

Curiositats de Flandes - Tambor de Belfort de Bruges

Curiositats de Flandes – Tambor de Belfort de Bruges

Curiositats de Flandes: El nom de Bruges no prové de la paraula pont

En flamenc el nom de Bruges és Brugge i nosaltres, suposo que com molts de vosaltres, pensàvem que el nom d’aquesta ciutat era pont en flamenc ja que s’assembla a bridge en anglès o brug en holandès. Doncs sembla ser que no és així. Encara que si ho busqueu en la wikipedia us dirà que això és cert i que el nom de Bruges prové de pont no és correcte. El nom original de Bruges era Brygga, que en víking volia dir port o lloc d’amarratge.

Pont més famós de Bruges

Pont més famós de Bruges

Curiositats de Flandes: El drac de la Torre de Belfort de Gant era de Bruges

La rivalitat entre Gant i Bruges és evident i es remunta a fa molts anys. Ara mateix no recordem exactament quan va ser, però fa molts anys dels habitants de Gant van robar a Bruges el drac que ara podem veure a la Torre de Belfort de Gant. Van aprofitar un dia que era festa a la ciutat de Bruges. Quan tothom ja havia pres unes quantes copes de més, van entrar a la ciutat i es van emportar el drac com a prova que havien aconseguit entrar a Bruges.

Drac de la Torre de Belfort de Gant

Drac de la Torre de Belfort de Gant

Aquest drac els hi va anarmolt bé als Gant ja que en aquella època la gent era molt supersticiosa. Quan algun exèrcit intentava atacar Gant, encenien les brases del drac i des de lluny semblava que el drac tirés fum per la boca. Així que per por, molts atacants desistien en el seu intent.

Curiositats de Flandes: Un carilló que va posar en perill la Torre de Belfort

Els habitants de Gant van voler fer el carilló més potent, sobretot volíen que fos més que el de Bruges per la rivalitat que tenia amb aquesta ciutat. Així que es van posar mans a l’obra. El problema és van aconseguir que fos tan potent que van posar en perill l’estabilitat de la Torre de Belfort. No van tenir més remei que treure les campanes per evitar l’ensorrament.

Curiositats de Flandes - Torre de Belfort de Gant

Curiositats de Flandes – Torre de Belfort de Gant

Curiositats de Flandes: la Torre de Belfort de Gant marcava el ritme dels habitants de Gant

Carles V va néixer a Gant, a la Catedral de Sant Bavó concretament. Anys després li va demanar suport econòmic a la seva ciutat natal per a la guerra. El que no s’esperava era rebre un no per resposta. Però el cosa no va quedar aquí. Carles V va castigar la ciutat de Gant treient-li una de les seus bens més preuats: la campana de Klokke Roeland. Pot semblar una tonteria, però el so d’aquesta campana era el que marcava la rutina de la ciutat en aquella època. La gent es despertava o entrava a treballar amb el so d’aquesta campana. Actualment podem trobar la campana a la plaça Goudenleeuwplein per recordar aquest dia fatídic per a Gant.

Curiositats de Flandes - Campana de Klokke Roeland de Gant

Curiositats de Flandes – Campana de Klokke Roeland de Gant

A part d’aquest fet amb la campana, Carles V també va ordenar penjar a molta gent. Per fer això va fer que la gent passegés per la ciutat amb poca roba i una soga al coll en forma d’humiliació. Avui en dia encara es coneix als Gant com els Stroppendragers, que vol dir “els que carreguen amb la soga”.

Curiositats de Flandes: Gant la ciutat més important després de París

En l’època medieval Gant era la segona ciutat més important d’Europa després de París. El seu port i mercat la feia un lloc de pas molt freqüentat per mercaders. Per cada vaixell que passava per Gant es cobrava un 25% del carregament com aranzels, entre els quals la majoria eren cereals. Amb aquests cereals produïen dues de les coses més importants per a la supervivència de la població gantesa: pa i cervesa. Aquest últim és el protagonista de la propera curiositat!

Curiositats de Flandes - Moll de les herbes

Curiositats de Flandes – Moll de les herbes

Curiositats de Flandes: L’origen de la cervesa

L’aigua que s’utilitzava llavors podia contenir tot tipus de microorganismes. Encara que no coneixien l’existència de microorganismes veien que la gent bevia aigua i malalta. Van veure que la millor manera perquè això no succeís era fer que l’aigua fermentés. Així és com van convertir l’aigua en cervesa, i no només adults la bevien, els nens també prenien cervesa en el seu dia a dia. Diuen que els flamencs tenen molt aguant amb l’alcohol i pot ser que vingui heretat d’aquesta època. Serà per això?

Curiositats de Flandes - Cerveses a Bruges

Curiositats de Flandes – Cerveses a Bruges

Curiositats de Flandes: Els Fanals de Gant

A la plaça del mercat, la que trobem just davant del castell de Gant era on es feien les execucions. Com el castell es va convertir en presó, era el lloc més convenient per aquest “espectacle”. Ara en aquesta plaça hi ha tres fanals directament connectats amb l’hospital de Gant. Aquests estan la major part del temps apagats, ja que només s’encenen quan un nen neix en aquest hospital. Nosaltres vem tenir la sort de veure-les enceses mentre la guia ens explicava que significava. També ens va dir que era la primera vegada que fent un tour s’encenien.

Curiositats de Flandes - Fanals de la plaça del Mercat de Gant

Curiositats de Flandes – Fanals de la plaça del Mercat de Gant