A la parada de metro i tren de Gesundbrunnen trobem un dels pocs búnkers que encara es conserven i es poden visitar a Berlín, ja que es van destruir després de la Segona Guerra Mundial per treure capacitat militar a la ciutat. Si voleu saber com és aquest búnker, seguiu llegint!

Parada de metro Gesundbrunnen - ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Parada de metro Gesundbrunnen – ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Entrada al Tour Subterrani Berliner Unterwelten - ©Berliner Unterwelten e.V./Frieder Salm
Entrada al Tour Subterrani Berliner Unterwelten – ©Berliner Unterwelten e.V./Frieder Salm

Un búnker improvissat

Tot i que van acabar fent la funció de búnker, aquestes instal·lacions no es van construir per aquesta finalitat. Es van fer perque fossin habitacions, lavabos i d’altres serveis pels treballadors del U-Bahn (metro de Berlín). Aquestes instal·lacions es van convertir en búnker després del crack del 29.

Aquest búnker té les parets pintades amb una pintura recarregable per evitar el pànic, perquè els generadors eren molt cars. Aquesta pintura conté metalls pesants i ara no es podria fer servir. Així que, tal i com aconsella la guia, no la toqueu perque si després us toqueu la boca podeu tenir un bon mal d’estòmac.

Pared il·uminada amb pintura - ©Berliner Unterwelten e.V./Uwe Friedrich
Pared il·uminada amb pintura – ©Berliner Unterwelten e.V./Uwe Friedrich

A les diferents habitacions trobareu escrit la capacitat de cadascuna, això era la teoria, perque a la pràctica i enfront un atac aeri en aquestes habitacions es podia reunir molta més gent i triplicar la capacitat.

Tot i que hi havia sistemes per controlar la quantitat d’oxigen, s’utilitzaven espelmes. Com ja sabreu, si s’apagaven era perque l’oxigen s’estava esgotant. En aquest cas els vigilants dels búnkers, polícies i bombers jubilats, obrien les portes per estalviar-se la feina d’haver de treure els cossos sense vida de tota la gent que estava al búnker.

Habitacions al Berliner Unterwelten - ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Habitacions al Berliner Unterwelten – ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel

Finançament i educació durant la Segona Guerra Mundial

A la gent se li recomanava comprar objectes com bombetes blaves i mascaretes anti-fum per tenir a les seves cases. Les mascaretes anti-fum no servien contra atacs de gas ni les bombetes blaves es veien menys, només servien per poder seguir financiant la guerra.

Màscares de gas en el Tour subterrani Berliner Unterwelten - ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Màscares de gas en el Tour subterrani Berliner Unterwelten – ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel

Per tal de que tant dones com nens sapiguessin com actuar en cas d’atac aeri els hi donaven revistes i jocs de taula respectivament. D’aquesta manera estaven entretinguts però aprenien que fer en una situació com aquesta.

Al subsòl de Berlín encara hi ha bombes de la Segona Guerra Mundial perquè al ser un subsòl pantanòs no totes les bombes van explotar al caure. L’última que es va trobar va ser al 1994 i va ser desactivada per personal especialitzat.

Bombes trobades en el Berliner Unterwelten - ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Bombes trobades en el Berliner Unterwelten – ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel

Més utilitats del subsòl de Berlín

A part d’utilitzar el subsòl de Berlín per construïr búnkers també es feia servir per fabricar cervessa i per repartir el correu per tota la ciutat. Segurament ara us estareu imaginant el subsòl de Berlín com un formatge gruyère, per on el carter de torn anava caminant fins trobar la destinació de la carta que portava. Doncs no! Es feia servir correu pneumàtic, sabeu el que és? Potser pel nom no, però qui no ha vist al seu supermercat com fiquen els diners en una a un tub de plàstic i piquen un botó que els fa desaparèixer? Doncs això és el correu pneumàtic!

Correu pneumàtic al Berliner Unterwelten - ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel
Correu pneumàtic al Berliner Unterwelten – ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel

Entrades tour subterrani Berlín – Berliner Unterwelten

Si voleu més informació sobre els tours podeu consultar la pàgina web de Berliner Unterwelten. Nosaltres vem fer el tour Mundos en tinieblas i ens va agradar molt.

Per comprar les entrades heu d’anar amb temps, no es poden comprar per internet. Els grups no són molt grans i per això s’esgoten molt ràpid. Nosaltres vem anar abans de que obrissin i vem estar a dues persones de quedar-nos sense entrada per la visita en espanyol d’aquell dia.

Informació útil de Berlín