Berlín, la ciutat més cosmopolita d’Alemanya, té molt què veure ja que és una ciutat immensa. Per la Laura era una destinació que no li feia tanta il·lusió com altres viatges. Realment vem anar per què a mi m’atreia molt, però al final li va agradar tant com a mi. Al cap i a la fi Berlín és una ciutat amb moltíssima història, i això no és que sigui sant de la meva devoció però a ella sí que li agrada (no podem estar d’acord en tot ?). Berlín ha viscut època nazi, època comunista amb un mur que dividia la ciutat i el país sencer en dues, i una època més recent on la barreja de cultures converteix Berlín en una ciutat única.
Avui volem que sapigueu què va ser el que més ens va agradar i el que no dubtaríem a tornar a visitar en un viatge d’un cap de setmana a l’estiu. Ja veureu per les fotos que vem passar molt de fred, per això ens agradaría tornar a l’estiu.
East Side Gallery
Després de la caiguda del mur l’any 1989, es va decidir mantenir intacte més d’un quilòmetre d’aquest. L’East Side Gallery serviria perquè artistes de tot el món plasmessin el seu punt de vista de la situació política que va viure el país durant l’època del comunisme.
Aquí trobem el famós petó entre Erich Honecker, de l’Alemanya Oriental, i Leónidas Breznev, de la Unió Soviètica, una imatge molt popular de la ciutat de Berlín.
Quan vem estar, tots els murs estaven protegits amb una tanca, ja que molta gent irrespectuosa ha volgut deixar el teu “Jo vaig estar aquí” pintant per sobre de les obres. Esperem que aviat ho solucionin d’una manera que es puguin fer fotos bé.
Per a mi la cara més artística de Berlín era el motiu principal per visitar la ciutat. A part de veure l’East Side Gallery també vem anar a veure els gegantins graffitis de Kreuzberg i el carreró Dead Chicken Alley al barri de Mitte. Autèntics museus a l’aire lliure d’artistes que a vegades son menyspreats, però que tenen tant o més talent com els que estan en reconeguts museus.
Monument de l’holocaust
Berlín va ser el centre durant l’època nazi i el record d’aquella època es pot percebre en moltes parts de la ciutat. Un dels llocs més coneguts és aquest monument, el monument al holocaust dels jueus, que impressiona només entrar. Es tracta d’un conjunt de murs que formen un laberint de ciment gris. A mesura que vas entrant són més alts i el desnivell del terra fa que cap passadís sigui igual a un altre.
Hi va haver queixes durant la construcció d’aquest monument, ja que el material que es va utilitzar per evitar que es pintessin graffitis als murs va ser fet per l’empresa Degussa. Aquesta empresa va comprar a Degesch, empresa encarregada de fabricar el famós Zyklon B utilitzat en les cambres de gas dels camps de concentració.
Durant el tour que vem fer amb Cultourberlin ens van explicar que quan es va fer aquest monument ningú estava content. Altres afectats per l’holocaust com els gitanos, els gais… van demanar que es fes un monument en record de les víctimes. Així fins tenir diversos monuments a la ciutat i l’ajuntament va acabar decidir què ja n’hi havia prou, no hi havia manera de tenir content a tothom.
Berlin Wall Memorial
En aquesta zona de Berlín podem veure com era el mur en l’època comunista. No es tractava d’un sol mur, ja que el mur en si no era molt alt ni difícil de saltar. En veritat, eren dos murs, un a uns 50 metres del primer, amb un seguit de trampes mortals entre un i altre. Diverses torretes vigilaven la zona entre els dos murs perquè si aconseguien esquivar les trampes encara els poguessin disparar… Poca gent va poder evitar morir en l’intent de traspassar a la zona capitalista. Veiem històries de gent que va fer passadissos subterranis, que es va ficar en caixes o que es va fer passar per un altre per poder creuar i tot i així molts d’ells van morir en l’intent.
Des d’aquest lloc podem veure la zona entre els dos murs des de dalt, pujant en ascensor per veure el Berlin Wall Memorial.
Trobem fotografies de l’època en aquesta zona tot i que si voleu saber més, a Checkpoint Charlie trobareu més informació. Nosaltres no vem entrar al museu però vem veure una exposició sobre el mur gratuïta en el seu exterior.
Porta de Brandenburg
Aquest monument és una altra de les postals que més veureu a les botigues de souvenirs de Berlín. Aquesta obra d’estil neoclàssic va ser construïda l’any 1791 i era una de les entrades a la ciutat, al “Nou Berlín”.
Nosaltres ens la imaginàvem diferent, més com al centre d’una rotonda i no enmig d’un passeig de vianants, però tot i així ens va agradar tant que no podem deixar-la fora dels imprescindibles de Berlín.
Gendarmenmarkt: plaça del mercat
De vegades els millors llocs de les ciutats són els que no esperes. Estem tan bombardejats amb informació que a vegades sembla que quan visitem una ciutat ja l’hem vist abans. Fotografies, vídeos i relats que hem vist de la nostra destinació ens fan perdre la sorpresa.
No va ser el cas de Gendarmenmarkt, per a nosaltres la plaça més bonica de Berlín. Aquí trobem una catedral a cada costat de la plaça, una francesa i l’altra alemanya. En teoria són exactament iguals, perquè la plaça fos simètrica, encara que uns i altres diran que la seva és 5cm més alta.
Vem anar a Gendarmenmarkt a primera hora del matí per trobar poca gent, però vem veure un riu de gent gran anant al Konzerthaus Berlin. Després ens vem assabentar que hi havia un concert de música clàssica. La tercera edat de Berlín és molt matinera!
Aquests són els llocs que més destaquem de la ciutat i que us recomanem que visiteu. Això sí, Berlín és una ciutat molt gran, no subestimeu les distàncies del mapa i agafeu transport públic per anar d’un lloc a un altre. Fins la propera viatgers!
Informació útil de Berlín
- On dormir a Berlín: Quan vem estar a Berlín vem dormir en un Airbnb prop de la parada de tramvia de Am Friedrichshain. Ara aquest allotjament ja no està disponible, però us recomanem aquesta zona ja que en 5 minuts de tramvia estàs a Alexanderplatz. Aquest hotel, per exemple, està molt a prop d'on vam dormir nosaltres i té bones valoracions, però qualsevol en aquesta zona estarà bé.
- On menjar a Berlín: En aquesta entrada us expliquem com va ser la nostra experiència gastronòmica a la ciutat de Berlín. Mmm ? !
Tomàs
Moltes gràcies pels consells i ressenyes.
Una pregunta, quina ruta CultourBerlin és la que veu fer i recomaneu, apart de la de Potsdam?
David Cortés
Ens va agradar molt la del barri de Kreuzberg i la de Tot Berlin també va estar molt bé. Els guies són molt simpàtics i expliquen molt bé.
Fòrum Berlín ( Comunitat Eluleka )
Hola David,
Nosaltres també pensem que la Gendarmenmarkt és la plaça més bonica de Berlín.
Hem trobat molt interessant el vostre post i l’hem inclòs a la secció sobre experiències a Berlín de la Comunitat Eluleka ( https://www.eluleka.cat/comunitat-de-viatgers/alemanya/berlin/berlin/forum ).
Moltes gràcies per les vostres ressenyes. Segur que a la propera visita a Berlín no patireu tant de fred ?.