Un dels dies que vem estar a Berlín vem decidir fer una excursió a Potsdam. Potsdam és una ciutat de la que havíem sentit a parlar molt i no volíem perdre l’oportunitat de visitar-la.

Excursió a Potsdam des de Berlín amb CultourBerlin

L’excursió a Potsdam es pot fer pel teu compte o amb guia. Després de la bona experiència a Munic amb CultourMunich, vem decidir fer l’excursió organitzada amb CultourBerlin.

El tour a Potsdam de CultourBerlin comença a les 10 del matí a Alexanderplatz. Si teniu els tiquets de metro de les zones ABC perfecte, si no és el cas no patiu perque el guia us donarà un cop de mà per treure els bitllets a les màquines. Intenteu portar sempre efectiu a sobre, de vegades les màquines no accepten les targetes si no són del país, o aquesta és l’explicació que ens va donar uns dies abans un home del perquè no ens deixava comprar bitllets.

Les excursions organitzades tenen coses bones i coses no tan bones. Una de les coses que ens agrada és que no has d’estar pendent dels horaris de tren, ni de les connexions que has de fer, ja hi ha algú que ho fa per tu. Tu simplement has de dedicar-te a gaudir de la visita.

Com arribar a Potsdam des de Berlín

Per anar a Potsdam, com ja us hem comentat anteriorment, necessiteu un bitllet de zona ABC. El podeu comprar a les màquines mateixa estació de tren o metro, o si heu comprat la targeta Berlin Welcome Card amb el transport de les zones ABC, que a part de Potsdam també inclou el transport a l’aeroport de Berlin Schönefeld, no caldrà que compreu cap bitllet.

Excursió a Potsdam - Com arribar a Potsdam des de Berlín
Excursió a Potsdam – Com arribar a Potsdam des de Berlín

Si ho feu pel vostre compte, heu d’agafar a les estacions d’Alexanderplatz o Hauptbahnhof el S7, RE1, RB21 o RB22 i baixar-vos a Potsdam Hbf.

Què veure a Potsdam

Potsdam és la capital de Brandemburg i és una ciutat dedicada al turisme i als serveis. Això es deu al seu passat comunista, era una zona industrialitzada però després de la reunificació no va poder competir amb les indústries de les zones capitalistes.

El pont Glienicke o pont dels espies

Si feu el tour de Cultourberlin, baixareu abans d’arribar a Potsdam, a Wannsee. Aquí s’agafa el bus 316 per veure el pont Glienicke que connecta la ciutat de Berlín i la de Potsdam i que també es coneix com pont dels espies. Com ja ens fa intuir el seu nom, en aquest pont s’havien fet intercanvis d’espies durant la Guerra Freda.

Excursió a Potsdam - Pont de Glienicke o pont dels espies
Excursió a Potsdam – Pont de Glienicke o pont dels espies

Potser us sona haver vist abans aquest pont, és possible! És una de les localitzacions de la pel·lícula El puente de los espías protagonitzada per Tom Hanks.

Al creuar el pont per entrar a Potsdam podem veure per on passava el mur de Berlín, així que ens endinsem en la part comunista d’Alemanya.

Palau de Cecilienhof

El palau de Cecilienhof sembla una casa de camp anglesa més que un palau. És el lloc on Churchill, Stalin i Truman es van reunir per repartir-se Alemanya. Avui en dia el Palau de Cecilienhof és un hotel i museu.

Excursió a Potsdam - Palau de Cecilienhof
Excursió a Potsdam – Palau de Cecilienhof

El Palau de Cecilienhof pertanyia a la part comunista d’Alemanya. Stalin tenia una estrella feta amb geranis vermells per rebre als seus convidats. Com podeu veure a la foto, quan vem estar nosaltres estava tot nevat i només vem poder intuir la forma de l’estrella.

Barri holandès

A Potsdam hi havia problemes amb l’aigua del subsòl. Per això es va convidar a holandesos, experts en guanyar terreny a l’aigua, perquè construïssin quatre illes i aproximadament 130 habitatges. Les cases van ser construïdes amb totxanes vermelles i al més pur estil holandès, així que tot i estar alemanya sembla que estiguem a una ciutat o poble holandès.

Excursió a Potsdam - Barri holandès
Excursió a Potsdam – Barri holandès

Al costat del barri holandès trobem la porta de Nauener, una de les tres portes que encara conserva la ciutat de Potsdam.

Excursió a Potsdam - Porta de Nauener
Excursió a Potsdam – Porta de Nauener

Palau de Sanssouci

El Palau de Sanssouci va ser construït per Federico II “El Grande” i volia que fos un lloc de reunió de filòsofs i artistes.

Excursió a Potsdam - Palau de Sanssouci
Excursió a Potsdam – Palau de Sanssouci
Excursió a Potsdam - Palau de Sanssouci
Excursió a Potsdam – Palau de Sanssouci
Excursió a Potsdam - Palau de Sanssouci
Excursió a Potsdam – Palau de Sanssouci
 

Els seus jardins són patrimoni de la UNESCO. Va ser una llàstima que nosaltres, per ser hivern, no els vem poder veure en tot el seu esplendor.

Al costat del palau està la tomba de Federico II amb els seus 11 gossos. Sobre aquestes tombes veureu patates. Això es deu a què aquest rei va ser qui va portar aquest tubercle a Alemanya.

Porta de Brandemburg

Tot i que la Porta de Brandemburg de Berlín és la més coneguda, la de Potsdam és més antiga i també molt més petiteta.

Excursió a Potsdam - Porta de Brandemburg
Excursió a Potsdam – Porta de Brandemburg
Excursió a Potsdam - Porta de Brandemburg
Excursió a Potsdam – Porta de Brandemburg

Informació útil de Berlín