El barri de Kreuzberg de Berlín, més conegut com el barri turc, és un dels barris més alternatius de la ciutat. No espereu grans monuments, ni llocs pensats per a turistes. Kreuzberg ens ofereix un Berlín modern, res d’història: graffitis, llocs de kebab, botigues de roba alternativa… Tot una infinitat d’estímuls a un costat i altre del carrer.

Kreuzberg, Berlín de Barri

En el nostre viatge a Berlín vam visitar Kreuzberg més d’una vegada, i és que almenys a mi em va encantar. La primera vegada que vam anar a Kreuzberg va ser amb una tour en espanyol anomenat Berlín de Barri . Vam decidir visitar el barri amb algú que el conegués, i després tornar-lo a veure pel nostre compte.

Com ja hem dit, Kreuzberg és conegut com el barri turc, i això és per la quantitat d’immigrants turcs que viuen en aquest barri. Els balcons de les cases de Kreuzberg estan plens d’antenes parabòliques amb la mateixa orientació per poder veure canals del seu país.

Parabòliques barri turc de Berlín
Parabòliques barri turc de Berlín

A la visita guiada ens van explicar que els nens turcs de Berlín parlen turc a casa i fins que no van a escola als 6 anys (l’edat a la qual és obligatori que els nens estiguin escolaritzats) no aprenen alemany. És per això que hi ha molt fracàs escolar en aquesta comunitat.

Carrers de Kreuzberg
Carrers de Kreuzberg
Vida quotidiana al barri turc de Berlin
Vida quotidiana al barri turc de Berlin

Mercat turc

Un dels atractius d’aquest barri és el mercat turc. Aquest es munta al costat del riu, molt prop de la parada de metro de Schönleinstraße. En aquest mercat vam poder veure parades de fruita, de teles, d’olives de tot tipus (aquesta era la cara de Laura en passar a prop d’aquestes parades:  ?), parades exclusivament d’espècies…  Podeu anar al mercat turc els dimarts i divendres de 11:00h a 18:30h. 

Mercat turc de Kreuzberg
Mercat turc de Kreuzberg
Parada d'olives al Mercat Turc de Kreuzberg a Berlin
Parada d’olives al Mercat Turc de Kreuzberg a Berlin
Olives al Mercat Turc de Kreuzberg a Berlin
Olives al Mercat Turc de Kreuzberg a Berlin

Graffitis típics de Berlín

A Kreuzberg trobem alguns dels mítics graffitis de Berlín. És una llàstima que hagin substituït alguns per anuncis publicitaris o que altres ja no hi siguin, però us expliquem amb detall els que vam poder veure i on són!

Els artistes de carrer a Berlín no s’estan de res i la majoria de graffitis famosos solen ser façanes senceres d’edificis. Si us agrada aquest tipus d’art, Kreuzberg és com un museu a l’aire lliure i amb entrada gratuïta!

Potser un dels graffitis més famosos és el de l’astronauta, o almenys jo és el que havia vist abans de visitar Berlín. Aquest va ser pintat per l’artista francès Victor Ash l’any 2007, i ¡mesura ni més ni menys què 22 metres d’alçada!

Graffiti The Astronaut a Berlin
Graffiti The Astronaut a Berlin
Graffiti en una façana del barri turc
Graffiti en una façana del barri turc
Graffiti Dead Animals de ROA a Berlin
Graffiti Dead Animals de ROA a Berlin

Un dels grafittis que ja no està visible és un de l’artista Blu. Era un grafitti amb un home amb dos rellotges d’or que estaven emmanillats entre si. Va estar visible fins que un hotel que s’anava a construir al davant va decidir pujar el preu de les habitacions amb vistes al graffiti sense consultar a l’artista. Blu va anar i el va tapar completament amb pintura negra. A continuació us deixem amb un vídeo del dia que el va pintar:

Backjump Mural, un altre Graffiti de l'artista Blu
Backjump Mural, un altre Graffiti de l’artista Blu

Com arribar als Graffitis de Kreuzberg

Per no perdre’ns cap graffiti, nosaltres ens vem baixar l’app Street Art Berlin en què tenies les geolocalitzacions de cada un d’ells. Us deixem amb un mapa dels que vem veure (el punt vermell és el graffiti de Blu que ja no es pot veure).

Visita a una mesquita de Kreuzberg

Una de les coses que vam poder fer a Kreuzberg és conèixer una mica del dia a dia de la vida dels turcs berlinesos. Vam veure turcs comprant en el mercat, passejant pels carrers i una de les coses que més ens va agradar, entrar a una mesquita.

Només arribar ens van fer deixar les sabates a l’entrada i vam veure des del pis superior un grup de gent orant. La decoració del lloc era impressionant, i poder visitar un lloc així al centre d’Europa no deixa de ser sorprenent. Una visita que no ens esperàvem al viatjar a Berlín que ens va sorprendre gratament!

Interior de la mesquita turca de Kreuzberg
Interior de la mesquita turca de Kreuzberg
Interior de la mesquita turca de Kreuzberg
Interior de la mesquita turca de Kreuzberg
Turcs resant a la mesquita de Berlín
Turcs resant a la mesquita de Berlín

Menjar un Kebab al barri de Kreuzberg

No podíem anar-nos del barri turc sense menjar un kebab. Vem entrar a aquest kebab per error, ja que pensàvem que anàvem al que va servir el primer plat de kebab, però era el de la porta del costat…?

Aquí van un parell de consells si mengeu kebab a Kreuzberg. Primer: NO DEMANEU PICANT. Va ser un error dir-li a un turc que volia el Döner picant. Quin patiment! Segon: Si obvieu el primer consell, no demaneu una beguda amb gas. Aigua! Jo vaig haver d’agafar l’ampolla d’aigua que portàvem a la motxilla. Això si, estava bonissim!

Kebab per convertirte en un drac a Kreuzberg
Kebab per convertirte en un drac a Kreuzberg

Pont Oberbaum o Oberbaumbrücke

I l’últim punt d’interès del barri: el pont de Oberbaum, o Oberbaumbrücke en alemany. Per a nosaltres, uns dels ponts més bonics de Berlín. Uneix el barri de Kreuzberg amb el de Friedrichshain. Del fred que feia es podía veure gel a l’aigua!

Pont de Oberbaum a Kreuzberg
Pont de Oberbaum a Kreuzberg

I vosaltres? Heu estat alguna vegada a Kreuzberg? Us va agradar tant com a nosaltres?

Informació útil de Berlín