El Palau Güell va ser la primera gran obra de Gaudí, proposada per ser la vivenda del seu amic i mecenes Eusebi Güell. Aquesta obra, en bell mig del Raval, és de les menys conegudes de l’artista i no va ser fins l’any 2011 que es va obrir al públic.
Una de les parades de la Ruta del Modernisme de Barcelona és el Palau Güell. Aquesta obra, es troba al carrer Nou de la Rambla del Raval de Barcelona i és obra de l’arquitecte Antoni Gaudí.
Història del Palau Güell
Aquest palau va ser un encàrrec de l’empresari Eusebi Güell. Güell ja tenia un altre casa a les afores de Barcelona, els Pavellons Güell, però volia ubicar la seva vivenda principal al Raval de Barcelona. A diferència de la gent amb diners d’aquella època, que es construïa les cases a l’Eixample de la ciutat, Güell va voler connectar aquest Palau amb la casa dels seus pares.
El Palau Güell es va construir durant els anys 1886 i 1888. El mateix any 1888 es va utilitzar per fer grans recepcions, festes i altres actes amb motiu de l’Exposició Universal.
No tenim molta informació de la construcció del Palau ni de la familia Güell per dos motius: de la familia no s’ha conservat molta documentació i tots els plànols i material que tenía Gaudí sobre l’obra, es van cremar durant la guerra quan l’estudi de l’arquitecte es va incendiar.
Eusebi Güell va viure al Palau fins el 1910. Aquest any es va traslladar a la Casa Larrard al Parc Güell. La filla Mercè Güell va viure allà fins l’any 1945. Va ser aquest mateix any quan un americà va intentar comprar el Palau per emportar-se’l pedra a pedra a Estats Units. Per sort la Diputació de Barcelona va intervenir i va evitar la compra.
La música al Palau
L’habitació central i la més important del Palau era una sala de concerts. Eusebi Güell va encarregar que hi hagués un orgue, i Gaudí el va integrar dins d’aquesta habitació. També hi va dedicar un espai per als músics.
Com que l’espai era limitat i van necessitar enderrocar tres cases de l’època per fer el Palau, Gaudí va fer crèixer el Palau en alçada. La sala central té una alçada de tres plantes, acabada en una cúpula què sembla un cel estrellat.
L’orgue original no es va poder restaurar i es va haver de posar un de nou en el mateix lloc que l’anterior.
També podem veure la importancia de la musica al Palau en altres habitacions, on trobem un piano on una de les filles d’Eusebi composava.
La primera gran obra de Gaudí
Durant la visita vem poder fer-nos una idea de com va ser construïr aquesta casa per Gaudí. En l’època que va dissenyar el Palau Güell, Gaudí s’inspirava en l’art d’orient i encara no mostrava el modernisme com el podem veure en altres obres. Va ser la primera vegada que va fer servir el seu famós trencadís, a les xemeneies de la terrassa.
Diuen que les comparacions son odioses, però visitar el Palau Güell després de fer la visita a la Pedrera et fa veure com l’artista va aprendre i millorar durant els anys. Sabem que era complicat trobar-li llum natural a un carrer del Raval, però si l’interior de la Pedrera és el dia, el del Palau Güell és la nit.
Després de quedar marevellats amb el saló central i la seva cúpula la visita va anar a menys, i és que pel nostre gust faltava mobiliari a algunes de les habitacions on vivia la família Güell. És dificil fer-te a la idea de com era el Palau veient habitacions buides.
Terrassa del Palau Güell
Durant la nostra visita vem tenir la mala sort d’enxampar un dia de pluja i la terrassa era tancada. Quan plou la tanquen perquè hi ha perill de relliscar, així que si penseu visitar-lo procureu que sigui en un dia que no plogui.
Quan Gaudí dissenyava les terrasses dels seus edificis ho feia amb tanta cura com a tot l’interior. Només cal veure que va fer amb la terrassa de la Pedrera, per veure un exemple.
La terrassa té vint xemeneies i al mig trobem l’agulla central, de 15 metres, que cobreix la cúpula central del Palau.
Fotografies de Michela Simoncini
Localització del Palau Güell
Horaris i Preus del Palau Güell
El Palau està obert de dimarts a diumenge.
Horari d’estiu del Palau Güell (1 d’abril – 31 d’octubre)
L’horari d’estiu és de 10:00h a 20:00h. Les taquilles tanquen a les 19:00h.
Horari d’hivern del Palau Güell (1 de novembre al 31 de març)
L’horari d’hivern és de 10:00h a 17:30h. Les taquilles tanquen a les 16:30h.
Preus del Palau Güell
L’entrada general al Palau Güell costa 12 euros a dia d’avui.
Podeu veure els horaris i els preus detallats a la pàgina oficial del Palau Güell.
Quan entrar gratis al Palau Güell
Es pot entrar gratis al Palau Güell el primer diumenge de cada mes. Es reparteixen les entrades fins que s’exhaureixen en dos torns: un a les 10:00h per visites pel matí i l’altre a les 13:30h per visites per la tarda.
Conclusions de la visita
El Palau Güell no és de les obres més conegudes de Gaudí, i és que obres com la Sagrada Família o la Pedrera són bastant més espectaculars. Segurament el fet de no poder veure la terrasa també va afectar a aquesta impressió que ens vem emportar de l’obra.
És una visita que t’ajuda a conèixer els inicis d’Antoni Gaudí i si t’agrada la música segurament t’impresioni la seva sala de concerts. Pot ser interessant assistir a algún dels concerts que s’hi fan d’avui en dia, per a apreciar l’acústica de cambra.
Si sou com nosaltres, que voleu tatxar de la llista tot el que va fer aquest arquitecte, no us el podeu perdre.