La llegenda de Sant Jordi segons la tradició catalana

Hi havia una vegada un drac molt ferotge que atemoritzava als habitants de Montblanc. Els veïns del poble per evitar que aquest provoqués el caos van decidir fer un sorteig diari. D’aquesta manera l’atzar decidiria qui hauria d’anar fins al cau del drac i sacrificar-se pel bé del poble.

Un matí com qualsevol altre, l’atzar va provocar un contratemps. Va voler que la filla del rei fos l’escollida per morir a mans del drac. Tot i que alguns es van oferir per ocupar el seu lloc, el rei va dir que la vida de la seva filla era igual que la de qualsevol súbdit i que no hi havia marxa enrere. Així que la princesa va deixar el poble camí al cau del drac mentre els seus súbdits miraven apenats des de la muralla. Quan ja era a prop del cau de la bèstia va aparèixer un bell cavaller que es va enfrontar al drac i el va matar amb la seva llança després d’una intensa lluita. La sang vessada pel drac va donar lloc a un roser de flors vermelles.

Figura de Sant Jordi matant al drac al claustre de la Catedral de Barcelona

Aquesta mateixa llegenda, amb lleugeres variacions, es repeteix en les tradicions populars d’Anglaterra, Portugal o Grècia.

Llibres i roses

Llibres en una paradeta de Sant Jordi

Roses multicolorsLlibres i roses, roses i llibres. Són dues de les paraules més pronunciades la diada de Sant Jordi. La tradició es basa en que l’home regala una rosa i la dona regala un llibre.

Rambla Catalunya i les Rambles

Les botigues d’arreu de la ciutat munten paradetes de llibres i roses a la Rambla Catalunya, a Les Rambles i a la majoria de carrers i places de la ciutat. Escriptors signant llibres, gent venent penjolls amb roses i dracs, fan que aquesta tradició sigui encara més especial.

Parada de roses a les rambles

Per algú que vingui de fora, veure Barcelona el dia de Sant Jordi pot sorprendre molt. L’ambient que es viu als carrers de la ciutat té un caire totalment festiu en que trobem els carrers de les ciutats de gom a gom.

Setmana medieval de la llegenda de Sant Jordi

Aquest esdeveniment es fa des de fa 20 anys al poble on diu de la llegenda que van passar aquests fets. Aquest any es celebra del 20 d’Abril a l’1 de Maig, així que encara hi sou a temps!

Entre les activitats que organitzen trobem lluites de cavallers, una escola cavalleresca, un mercat medieval, partida d’escacs medievals… Us deixem l’enllaç perquè veieu totes les activitats.

Muralla de Montblanc

Iniciatives i concursos

L’Ajuntament de Barcelona ens presenta una iniciativa que consisteix en intercanviar llibres. Podràs portar un màxim de quatre llibres per intercanviar en els punts establerts que trobareu en aquest enllaç. A més també ofereix un concurs de micro-relats on podreu guanyar un e-book, un carnet del 3C o un bonus de 20 sessions per a la filmoteca.

A més a més, TMB organitza un altre concurs que es diu Concurs de Relats curts i ha fet una publicitat molt bona, substituint el cap del metro per un cap de drac.

També es molt típic que a les escoles facin concursos per què els nens facin córrer la seva imaginació.

El pa de Sant Jordi

Si us diem les paraules sobrassada, formatge, nous i pa que penseu? No, no és un sopar, és el Pa de Sant Jordi. Aquest va ser creat al 1988 pel gremi de forners i al 1989 va començar a comercialitzar-se, és a dir, té 23 anys.

Els forns que pertanyen al gremi es passen la matinada del dia 23 fent aquest pa tant especial que forma una sanyera amb la sobrassada.

Si us ve de gust provar de fer-lo us deixem un enllaç del blog d’ ”Amor en la barriguita” que l’ha preparat per aquest Sant Jordi.

Fotografies

Sant Jordi 2011 | Vilanova i la Geltrú a Flickr
roses 2 | Txapulín a Flickr
fortress | xavi talleda a Flickr