Viatgem fins a la ciutat de Füssen, una ciutat alemanya que es troba a dues hores de la ciutat de Munic. Vem anar fins aquesta població després de l’excursió al castell de Neuschwanstein. Vem arribar amb molt poques forces però de seguida ens vem animar. Havíem vist moltes fotografies de Füssen i no voliem tornar a Barcelona sense trepitjar-la, per molt que haguéssim de patir per encabir tot el que volíem fer en quatre dies.
En arribar a la ciutat de Füssen ens esperava Ursel, una guia de l’oficina de turisme que ens tenia preparat un passeig molt complet per aquesta ciutat. Ursel havia viscut a Veneçuela de jove. Per com parlava castellà semblava que el tingués adormit dins del seu cap. Li costava recordar certes paraules que ens deia en alemany (com si nosaltres en sapiguéssim) i al cap d’una estona se li encenia la bombeta i ens deia la paraula. Tot i així, ja ens hauria agradat parlar tan bé l’alemany com ella parlava el castellà.
Tenia pinta de ser bastant gran, pel que vem pensar que havia de fer de guia de Füssen com a hobby. Segur que feia molts anys que era jubilada:
– “Això de blogger és massa modern per a mi. De què es tracta?” – ens va dir.
Li vem intentar explicar com funcionava escriure en un blog i que no era la nostra feina principal, que aquí escrivíem per plaer.
L’Ursel va ser una gran amfitriona, ens va tractar a la vegada com si fóssim professionals del sector i alhora com si fóssim algú de confiança. Es notava què estimava aquella ciutat tant com nosaltres estimem Barcelona.
Arquitectura de la ciutat de Füssen
Una de les coses que més ens va atreure d’aquesta ciutat eren els seus carrers. Les cases de diferents colors, i els carrers empedrats tan típics de les ciutats alpines feien respirar tranquil·litat. Ens trobàvem en una ciutat molt diferent a Munic i és què, més que una ciutat ens recordava a pobles com Volendam o Marken, on el silenci envaïa els seus carrers a qualsevol hora del dia.
La majoria d’edificis de Füssen són de l’any 1500. Anteriorment la majoria de cases que es construïcen a Füssen eren de fusta, i quan hi havia un incendi la majoria de les cases es cremaven. Va ser per això que a partir del gran incendi de l’any 1469 es va prohibir constuir cases de fusta i va originar l’arquitectura de Füssen tal com la coneixem avui en dia.
A Füssen hi ha ni més ni menys que dotze esglésies, un monestir i un palau. Una gran quantitat si pensem que Füssen no és gaire gran i que tot es pot veure caminant en un parell d’hores de visita.
Monestir de San Mang
Füssen era una ciutat pagana fins a l’any 800. La gent era analfabeta i no tenia gaire cultura religiosa fins que el bisbe d’Augsburg va enviar un monjo per que prediqués l’evangeli i bategés als habitants de Füssen. Va fer-hi construir el Monestir de San Mang, que més que un monestir ens recorda a un palau.
En aquest monestir benedictí hi van anar molts monjos procedents de la noblesa. Els fills primogènits heretaven els béns de la família, i la resta es convertia en monjo oferint una gran quantitat de terres i diners a canvi.
L’any 1909 va ser convertit en l’Ajuntament de Füssen i seu d’un museu amb exposicions de violins i llaüts. No vem poder entrar, ja que era setmana santa i tot era tancat.
Jaume
Hola!
Estem pensant en visitar aquesta zona i tenim dubtes de si Fussen pot ser un bon lloc per fer estada de tres o quatre nits. Ens fa una mica de por pensar que pot ser una ciutat molt plena de turistes i a nosaltres ens agrada la tranquilitat.
Potser em podeu aconsellar un altre ciutat o poble per la zona millor per fer-hi estada?
Moltes gràcies
Laura Oliver
Hola Jaume,
nosaltres vem estar molt poquetes hores. Però tenint Neuschwantein al costat i tenint en compte que el tren per anar a visitar aquest castell et deixa a Füssen, suposo que hi haurà bastant moviment de turistes. Per desgràcia no coneixem la zona i no et podem ajudar…
Salutacions!