En aquesta entrada us parlarem d’una ruta per fer a Lleida, la zona de Catalunya amb més castells per metre quadrat. S’anomena ruta dels castells del Sió, ja que segueix el curs d’aquest riu. Nosaltres vem fer part de la ruta en un cap de setmana, però ja veureu que no ens va donar temps a veure’ls tots. Per fer la ruta us farà falta el cotxe, ja que a la majoria de castells és complicat arribar en transport públic.

Història dels Castells del Sió

El riu Sió, tot i tenir poc cabal, feia de frontera natural amb l’Àndalus durant els segles X, XI i XII. És per això que trobem tants castells. Aquests protegien la zona cristiana de la conquesta dels àrabs.

Mapa de la Ruta dels Castells de Sió

Mapa de la Ruta dels Castells del Sió

Mapa de la frontera al Segle XI

Mapa de la frontera al Segle XI

A continuació us explicarem els castells que vem visitar:

Castell de Montsonís

El Castell de Montsonís i el poble de Montsonís són preciosos. Aquest castell va ser construit al segle XI pel Comte d’Urgell i és un dels pocs castells que encara segueixen habitats. Així que si feu una visita és probable que us creueu amb els barons d’Albí, actuals propietaris del castell. Al Castell també trobareu la Seu dels Castells Culturals de Catalunya. Una entitat que promou les activitats culturals en aquestes fortalesses per tal de preservar el patrimoni de castells catalans.

Montsonís va ser el poble que vem utilitzar com a campament base per visitar els castells de Lleida. És un poble molt tranquil tot i que la majoria de gent amb la que et creues són turistes. Gran part de les cases del poble són de La botiga. Aquest establiment és l’única botiga, punt d’informació i hotel/apartaments del poble. També és restaurant, però hi ha un altre al poble.

Ruta de los Castillos de Sio - Castillo de Montsonís

Ruta de los Castillos del Sio – Castillo de Montsonís

Visites guiades al Castell de Montsonís

El castell de Montsonís es pot visitar amb un guia. Hi ha diverses visites guiades durant tota la setmana. Podeu consultar els horaris a la web oficial del Castell de Montsonís. El castell de Montsonís també es pot visitar per la nit en una visita teatralitzada. Les visites guiades normals duren unes dues hores i la teatralitzada una miqueta més. Nosaltres volíem fer la visita teatralitzada, però amb un nadó no era bona idea. No encaixava amb els seus horaris de son, podia ser molt pesat, tant pel nadó com per nosaltres, i podíem molestar a la gent que volia gaudir tranquil·lament de la visita.

Així que ens queda pendent tornar per fer aquesta visita d’aquí a uns anys. Que a més, segur que a la peque li encantarà!

Castell de Florejacs

El castell de Florejacs, d’estil medieval, i el conjunt de cases segueixen la línia de l’antiga muralla del poble de Florejacs. Tant la torre com la resta de la fortificació es conserven en molt bones condicions.

Es poden fer visites guiades els diumenges i festius.

Castells de Lleida - Castell de Florejacs

Castells de Lleida – Castell de Florejacs

Castell de les Sitges

Arribar al Castell de les Sitges no és fàcil. La primera vegada que vem intentar arribar ens vem passar de la desviació i vem acabar al poble de Florejacs. De tornada vem anar més atents i vem trobar el camí. És un camí de sorra que et fa pensar que t’estàs equivocant i que per allà no arribaràs enlloc.

Ruta dels Castells de Sió - Castell de les Sitges

Ruta dels Castells del Sió – Castell de les Sitges

Tot i que ens va costar arribar, és un dels castells que més recomanem. Ens va agradar molt. A part del castell trobareu restes de cases i de l’esglèsia. Nosaltres el vem veure per fora només, però ens queda pendent fer la visita guiada.

Es poden fer visites guiades els diumenges i festius a les 11.00h, 12.00h, 13:00h. Us recomenem que, tot i que no cal reservar, us asegureu que hi ha visita el dia que aneu. Podeu veure més informació aquí.

Montfalcó murallat

El poble de Montfalcó murallat és el millor exemple de vila closa medieval que hi ha a Catalunya. Es va edificar a sobre d’un turó com a posició estratègica. Gràcies a això, podreu gaudir de molt bones vistes de la Plana de Lleida.

Es fan visites guiades per a grups i visites taller per a escoles amb reserva prèvia.

Castells de Lleida - Montfalcó Murallat

Castells de Lleida – Montfalcó Murallat

Castell de Montclar

El castell de Montclar va ser construït sobre les restes d’una antiga torre romana i és el més antic de tots els de la zona (de l’any 981). No és el castell més maco que vem veure. Almenys per nosaltres no ho va ser, però per gustos els colors.

El que sí que ens va agradar d’aquest castell és que a part de fer la típica visita guiada, hi ha la possibilitat de fer un escape room. L’escape room o Escape Castle adventure com li diuen, el fan els divendres, dissabtes i diumenges amb diferents horaris. Els grups han de ser de mínim 4 persones i 8 com a màxim. Algun dia segur que tornem a fer-lo!

Castells de Lleida - Castell de Montclar

Castells de Lleida – Castell de Montclar

Si voleu visitar el castell, les visites guiades les fan els diumenges i festius.

Baronía de Sant Oísme

El més impressionant d’aquesta fortalessa es la seva torre. Es pot pujar fins a dalt, però l’ascens no és precisament fàcil. Podeu comprovar-ho al vídeo de la ruta dels castells de Lleida que us compartim al final del post.

Des d’on està el castell veureu les vies i si teniu sort El Tren dels Llacs i des de dalt de la torre tenim molt bones vistes del Pantà de Camarasa.

Torre de la Baronía de Sant Oísme

Torre de la Baronía de Sant Oísme

Ruta de los Castillos de Sió - Pantà de Camarasa des de la Baronía de Sant Oísme

Ruta de los Castillos del Sió – Pantà de Camarasa des de la Baronía de Sant Oísme

On dinar a la ruta dels castells de Lleida

Si esteu fent la ruta dels castells de Lleida us recomanem aquest parell de restaurants:

El Molí d’Àlos

Aquest restaurant ens el van recomanar abans de fer la ruta i ens va agradar molt. Es troba al poble d’Alòs de Balaguer. Nosaltres vem menjar carn a la brasa i estava tot boníssim. És millor que reserveu abans d’anar.

Restaurant Atípic

Ens van recomanar també el Restaurant Atípic d’Agramunt. Agramunt és conegut pels torrons Vicens, així que si voleu anar a fer la visita guiada a la fàbrica de torrons podeu dinar aquí. Nosaltres no el vem poder provar per que quan vem trucar per reservar ja ho tenien tot ple.

On dormir per fer la ruta dels castells de Lleida

Com us hem comentat nosaltres ens vem allotjar a La Botiga, a Montsonís. Creiem que és un bon lloc des del que anar a visitar els castells i més si voleu fer la visita teatralitzada al Castell de Montsonís.

Teníem mitja pensió. Mai havíem agafat mitja pensió, però amb un nadó va ser molt bona opció. Així podíem sopar a una hora decent i posar-la a dormir d’hora. Sense alterar gaire els seus horaris de son. Com us hem comentat, a Montsonís no hi ha gaire opcions de restaurants així que haver-nos de desplaçar a un altre poble ens hagués fet una mica de mandra.

A La Botiga també teniu l’opció d’agafar apartaments, aquí podeu veure tots els que tenen.

On dormir a la ruta dels castells de sió: La Botiga de Montsonís

On dormir a la ruta dels castells del sió: La Botiga de Montsonís

Altres castells que no vem tenir temps de visitar

  • Castell de l’Aranyó
  • Castell de Concabella. Al seu interior trobem el centre d’interpretació dels Castells del Sió.
  • Castell de Pallargues
  • Castell de Vicfred
  • Castell de la Floresta

Com arribar als Castells de Lleida

Video dels castell de Lleida

Fer la Ruta dels castells del Sió amb nens

Nosaltres vem fer la ruta amb un nadó de 3 mesos i no vem tenir cap problema. La majoria de castells son de fàcil accés ja que estan als pobles, i si no es pot arribar en cotxe fins a prop del castell. L’única dificultat que vem tenir nosaltres va ser a l’hora de fer les visites guiades, ja que era massa petita. Als nens més grans segur que els hi encanta visitar castells!

Mercats setmanals pels pobles de ruta

Si esteu fent la ruta i voleu veure els mercats dels pobles, aquests són els dies de la setmana que hi podeu trobar mercat:

  • Cervera: divendres
  • Guissona: dijous
  • Sant Guim de Freixenet: dijous (si el dijous és dia festiu s’avança al dimecres)
  • Torà: divendres
  • Sant Ramon: dimarts
  • Sanaüja: diumenges