Aquest post va dirigit a la gent que li agrada viatjar i que a més sent una passió per capturar aquests moments fotogràficament. Jo en aquest aspecte sóc bastant motivat i m’agradaria transmetre coses que he anat aprenent i m’han funcionat. Això és la meva opinió, no vol dir que tingui raó, però crec que a algú li pot interessar.
Jo porto la càmera rèflex a tots els meus viatges des de fa més de dos anys, que és quan vaig cometre l’error de comprar-me-la. No es que me me’n penedeixi simplement és que considero que és com una mena d’addicció que precisament no és barata. Jeje.
Evitar fotografies típiques
Quants cops no haureu vist les fotografies del viatge d’algun amic o amiga i són les mateixes que té tothom i l’únic que canvia és que hi apareix el vostre amic? Crec que s’ha d’intentar trobar la originalitat per evitar aquest fet. Una bona manera és buscar fotografies interessants a Flickr del lloc que aneu a visitar. Us donarà bones idees i la perspectiva que li ha donat un altre persona que pot ser que us agradi.
Si teniu una càmera rèflex nova practiqueu abans del viatge
Quan em vaig comprar la càmera a tot arreu llegia que t’havies de llegir el manual sencer, conèixer bé totes les funcionalitats, etc. Tot això és cert, però el que s’ha de tenir molt clar és que fer un viatge sense saber fer servir la càmera de manera molt bàsica pot ser un error. Òbviament que hi ha el mode automàtic, però la gent que vol fer servir el mode automàtic ho pot fer amb una càmera compacta i no es compra una rèflex.
Per mi el bàsic és al menys dominar un mode semi-automàtic. Personalment, el que més m’agrada és el de prioritat d’obertura, on la màquina t’escull automàticament el temps d’exposició. Amb això i molta pràctica prèvia podem fer grans fotografies en un viatge i tenir molt bon record el dia que les mirem.
Portar trípode per a fotografies nocturnes
Això depèn de cadascú. Portar el trípode implica tenir moltes ganes de fer fotografies ja que has de dedicar el temps en muntar-lo, carregar-lo a la motxilla, etc. Per mi un bon consell és que no el porteu a sobre durant el dia. La seva utilitat de dia podria ser la de fer-se autofotos però el seu pes i volum farà que us en penediu ràpidament. Jo el que acostumo a fer és deixar-lo a l’hotel i el vaig a buscar quan es fa fosc per fer fotografies nocturnes de la ciutat. Hi ha moltes situacions on ens pot ser útil portar-ne un. Sorprenentment quan vam estar a Roma, al costat del Colosseu hi havia venedors de top manta venent trípodes per fer-li fotografies.
Evitar ser un puntet a la imatge
Un altre error que crec que comet molta gent és el d’allunyar-se molt per tal que el monument i la persona a fotografiar apareguin a la imatge. Això provoca que el resultat final sigui el de una puntet anomenat persona a la part baixa del monument que ni tan sol es pot reconèixer. Fins i tot has de dir:
– Eh! Que sóc jo aquest eh!
Per solucionar aquest problema es pot jugar amb la perspectiva. Només cal fer la foto des del terra, molt més aprop de la persona, i agafaràs tant el monument com la persona. Si no, sempre és millor que no es vegi el monument sencer i la persona tingui el protagonisme de la imatge. Si vols tenir una foto del monument la fas per separat.
Temporitzador
El temporitzador de la càmera va molt bé per diverses situacions. Fer autofotos és una tot i que s’ha de vigilar que no et puguin pispar la càmera mentre la deixes fent la foto. Un altre és al fer fotos nocturnes amb trípode així el moviment de prémer el disparador no farà que la fotografia surti moguda.
Fer servir el flaix de dia
Per molt que sembli una ximpleria el flaix ens pot ser molt útil durant el dia. A vegades estem en un lloc d’ombra i fa que les cares es vegin fosques. Per solucionar això posem el flaix , el que aportarà una llum extra a la del sol i farà que la fotografia surti bé. Cal dir que no cal canviar el mode de la càmera, simplement mesurem la llum com si no féssim servir el flaix i després l’utilitzem.
Mòbil o EYE-fi
Existeixen unes targetes SD que es diuen Eye-fi que a part de emmagatzemar fotografies et guarden la localització on va ser presa. La part negativa és que són bastant cares. El meu mètode quan vull recordar la posició exacta on va ser fotografiada (ja sigui per assignar un nom a un monument o per que li vols dir a algú com anar-hi) és fer una foto amb el mòbil, així, tot i que sigui de pitjor qualitat, associarem la foto amb una localització.
Objectius lluminós
A molts llocs, com per exemple museus, no deixen utilitzar el flaix així que si tenim pensat anar a un museu pot ser bona idea portar un objectiu lluminós. Així, tot i que tinguem poca llum, podrem fer fotografies sense que surtin mogudes.
Un dia d’aquest faré un post sobre el material fotogràfic adequat a portar en un viatge on parlaré mes detalladament de tot això.
Ares
Bona consells.
Fuet i Mate