Feia molt temps que volíem agafar el Tren dels Llacs, un tren històric que viatja pels llacs que trobem de Lleida fins la Pobla de Segur. Per fi ens vem decidir i va ser una excursió que us recomenem molt, sobretot si us agrada la natura.

El tren dels llacs
El tren dels llacs

El Tren dels Llacs: Un viatge al passat

Es tracta d’un tren històric amb locomotores dièsel del 1968 que surt de l’estació de Lleida Pirineus els dissabtes des de finals d’Abril fins a finals d’Octubre i acaba en La Pobla de Segur. Hi ha un tren de línea regular que fa el mateix recorregut però la gracia és viatjar amb l’antic. Per més informació us deixem els horaris i preus del Tren dels Llacs.

Vistes des del tren dels llacs
Vistes des del tren

Quan agafes el tren a l’estació de Lleida Pirineus et dóna la benvinguda un grup de teatre disfraçats dels revisors de l’època. Durant el recorregut també es van passejant pel tren per distreure als viatjers amb acudits i bromes. No t’entretenen molta estona perquè l’important és veure la natura.

Hi ha dues modalitats per viatjar en aquest tren. La primera és anar en un compartiment privat de 8 persones i l’altre es viatjar en un vagó obert amb el que viatjes amb tothom. Nosaltres vem reservar i vem viatjar en la primera opció. La segona opció, la vem veure a l’anar fins al vagó restaurant, on hi havia un vagó sencer de nens. Entenem que és per grups grans.

Vistes des del tren dels llacs
Vistes des del tren

Durant el trajecte podem observar la immensitat dels llacs i embassaments (Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni) i les muntanyes del voltant que trobem de camí a La Pobla de Segur. I com una imatge val més que mil paraules…

El principal atractiu d’aquest trajecte són els llacs però la serralada del Montsec, erosionada anys enrere per la força del Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana fan que el paisatge sigui preciós.

Recorregut

El tren dels llacs fa el trajecte entre l’estació de Lleida i La Poble de Segur amb parada a Balaguer.

Recorregut del Tren dels Llacs (Lleida - Balaguer - La pobla de Segur
Recorregut del Tren dels Llacs (Lleida – Balaguer – La pobla de Segur

Què veure a la Pobla de Segur

Al tren oferien excursions organitzades a La Pobla de Segur i a d’altres indrets propers, però nosaltres vem decidir visitar-la pel nostre compte. Com no teníem molt clar que havíem de veure vem anar a la oficina de turisme i allà ens van dir el que s’havia de veure.

El poble és petitet però el que vem visitar ens va agradar molt. Compta amb obres modernistes, com la Casa de la Vila (Casa Mauri) i el Molí d’Oli de Sant Josep. A l’oficina de turisme també ens van recomanar visitar l’Ermita romànica de Sant Miquel del Pui, però estava a 3km caminant des del poble i anàvem amb el temps just per anar a dinar.

Casa de la Vila de la Pobla de Segur (Casa Mauri)
Casa de la Vila de la Pobla de Segur (Casa Mauri)

Com reservar el bitllet per al Tren dels Llacs

Nosaltres vem reservar el bitllet del Tren dels Llacs amb antelació. Per fer-ho vem anar a l’oficina d’informació que hi ha a l’estació de FGC a Provença (Espai provença). Allà mateix vem decidir el dia que anàvem a anar i vem agafar els bitllets. Altres punts on pots reservar el bitllet és a la Oficina de Turisme de Catalunya a Lleida (al davant de l’estació de Lleida-Pirineus) o a la Oficina de Turisme de la Pobla de Segur.

Com reservar el bitllet per al Tren dels Llacs
Com reservar el bitllet per al Tren dels Llacs

Actualment també es poden reservar els bitllets a travès de la pàgina oficial del Tren del Llacs. Des d’aquesta pàgina podreu escollir el vostre punt de sortida: Lleida o Balaguer i també si vols el tren històric o el panoràmic.

El procès de compra és molt senzill així que no tindreu cap problema en fer la reserva.

Com anar des de Barcelona al Tren dels Llacs

Per anar al Tren dels Llacs hi ha diverses opcions. Nosaltres vem decidir anar en cotxe fins a l’estació de Lleida, deixar el cotxe allà i fer el trajecte d’anada i tornada del Tren dels Llacs. Si decidiu anar en cotxe es triga 1h 45min aproximadament fins a l’estació de Lleida. Allà podeu deixar el cotxe a la mateixa estació de tren.

Si ho planifiqueu amb prou antelació, una altra bona opció és anar en AVE. Quant abans l’agafeu, més barat us sortirà. Anar a AVE són només 50 min de tren. Una altra opció una mica més econòmica és l’ALVIA, que triga una hora i quart més o menys. Si anem amb un tren regional, el temps des de Barcelona a Lleida es de 2h 50 min.

Com anar des de Barcelona al Tren dels Llacs
Com anar des de Barcelona al Tren dels Llacs

Fer nit a Lleida i visitar els Castells del Sió

Si voleu aprofitar que esteu a Lleida, podeu anar a fer la Ruta dels Castells de Lleida que vam fer nosaltres. Nosaltres vam dormir a Montsonís i vam veure diversos dels castells de la ruta.

Informació útil

  • La pàgina oficial del Tren dels Llacs té més informació sobre horaris, dies concrets en què es pot agafar el tren, etc.
  • Fer nit a Lleida: Una opció, si no voleu anar i tornar el mateix dia, és fer nit a Lleida, o a la Pobla de Segur. Aquí podeu trobar hotels a Lleida i hotels a la Pobla de Segur.