Segons el nostre calendari el dia d’any nou és l’1 de Gener. Això és així per què aquest, també conegut com a calendari gregorià, utilitza el sol com a referència. Què passaria si no féssim servir el sol com a referència? I si féssim servir la lluna? Doncs això és el que fan els xinesos. El seu calendari és un calendari lunisolar. Fa servir tant el sol com la lluna. És per això que el seu any nou, o festa de primavera com ells coneixen, no cau sempre el mateix dia.
Aquest justament es celebra ara, del 23 de Gener fins el 9 de Febrer, i és l’any 4710 segons el seu calendari. Es l’any del drac i és que, cada any està referenciat per un animal diferent en el seu horòscop, canviant de forma cíclica cada 12 anys.
Imagino que molts pensareu que té a veure això amb la temàtica d’aquest blog, i és que normalment parlem en coses relacionades amb viatjar, turisme, etc. La qüestió és que m’agradaria parlar una mica de com la cultura xinesa està penetrant en les capitals europees com ara Londres, París o Barcelona.
Fa uns dies que vem estar a París i aquests dies coincidien amb la celebració de l’any nou xinès. Vem veure molta gent celebrant l’entrada de l’any, amb disfresses de dracs i vestits típics. És impressionant com aquestes ciutats tan cosmopolites poden arribar a integrar tantes cultures en un sol lloc. Aquesta diversitat no fa més que ajudar-nos a aprendre d’altres cultures i fer-nos veure que el món no és només com el veiem nosaltres.
La conclusió que en podem treure, és que quan viatgem, tenim una experiència en una ciutat diferent, i ja no només es veure la cultura dels ciutadans natius, si no veure com s’integren noves cultures en altres ciutats i de tenir petites porcions de elements d’altres punts del món en una sola ciutat.
Fotografies
Chinese New Year | infomatique en flickr